2011. augusztus 24.

Lencsesaláta zöldpaprikával

Szeretem a lencsét. Mégis úgy adódik, hogy évente csak két vagy három alkalommal (beleértve a szilveszteri lencsefőzeléket is) kerül belőle étel az asztalra. Ennél jóval nagyobb figyelmet érdemelne, hiszen igen egészséges, lúgosító étel, valamint egyszerűen, gyorsan elkészíthető. A lencséből leves és főzelék mellett különféle salátákat, krémeket, pástétomokat is készíthetünk. Az alábbi saláta olívaolajos, ecetes lével készült, friss zöldpaprikával ízesítve, amelytől igazán nyárias jellege lett. (Megemlíteném, hogy ez a saláta nyaralásunk alatt készült, egyszerű ízesítése ennek is köszönhető, hiszen csak néhány alap fűszer állt rendelkezésre. Természetesen tovább gazdagítható petrezselyemzölddel, paradicsommal, hagymával stb..Ez utóbbit szándékosan hagytam ki, mert a hagyma karakteres íze elnyomhatja a lencséét. És még valami: a kép hátteréül a tornác növényei szolgáltak:)
Hozzávalók: 25 dkg lencse, 1 babérlevél, 1 gerezd fokhagyma, só, frissen őrölt bors. A saláta levéhez 1,5 evőkanál ecet, 1 dl víz, 1 evőkanál olívaolaj,1 evőkanál cukor, 1 teáskanál só, frissen őrölt bors, 1 gerezd zúzott fokhagyma. Továbbá 2 db zöldpaprika (az egyik lehet pirosodó).

Átválogatjuk, megmossuk a lencsét, majd beáztatjuk 30-40 percig. (Az áztatás a főzés idejét rövidíti, de el is hagyható.)Kisebb fazékban feltesszük főni, hozzáadjuk a babérlevelet, a felszeletelt fokhagymát, és sóval, borssal ízesítjük. Addig főzzük, amíg a lencse meg nem puhul. Lecsöpögtetjük róla a maradék levet. A salátalé hozzávalóit összekeverjük (természetesen ízlés szerint módosítható az összetétel) és ráöntjük a lecsepegtetett lencsét. A paprikákat kisebb kockákra vágjuk és a salátához keverjük. Melegen és hidegen egyaránt fogyasztható. Hűtőben tárolva több napig eltartható.

1 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails