2011. augusztus 30.

Kelt tésztás szilvás szelet

A kelt tésztához jól illik a fahéjas szilva savanykás íze. Kevés mandulával megszórva egyszerű, ugyanakkor finom süteményt készíthetünk akár ringlóval, akár sárga szilvával is. Második fogásként gazdagabb levest is kísérhet, és akár vasárnapi ebédek desszertjeként is megállja a helyét.

A recept a Kifőztük 2011. évi augusztusi számában jelent meg.

Hozzávalók a tésztához: 60 dkg liszt, 3 dl langyos tej, 3 dkg élesztő, 1 tojás, 1 nagy evőkanál zsír, 4 evőkanál cukor, 1/2 citrom reszelt héja , csipet só; a tésztára: 60 dkg magozott szilva , 1-2 teáskanál őrölt fahéj, 6 evőkanál kristálycukor, 4 evőkanál szeletelt mandula; a szóráshoz: porcukor

A langyos tejhez 1 teáskanál cukrot adunk, belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk. Tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, a maradék cukrot, a tojást, a reszelt citromhéjat, a zsírt és a felfutott élesztőt. Bedagasztjuk a tésztát, letakarjuk, és langyos helyen duplájára kelesztjük.

Vékonyan kizsírozunk egy 28 x 36 cm-es tepsit. Átgyúrjuk a megkelt tésztát, majd a tepsibe nyomkodjuk. A magozott szilvát összeforgatjuk a cukorral kevert fahéjjal, és a tésztára szórjuk. További 20 percen át kelesztjük, majd meghintjük szeletelt mandulával és kristálycukorral.

180 fokra melegített sütőben 40-45 perc alatt készre sütjük.

Langyosan, nagyobb szeletekre vágva, porcukorral szórva kínáljuk.


4 megjegyzés:

  1. Édesanyám szokott hasonlót készíteni "beledobálós meggyes" néven. Hmm... nagyon szeretjük! :))

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finom recept és gusztusos tálalás

    VálaszTörlés
  3. Szabina!
    Finom is az, és is készítem a meggyes változatot is:)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails