2010. április 18.

Ribizlis sült túrótorta

Egy igazi nyáridéző torta. Vágytam valamilyen gyümölcsös, krémmentes süteményre. Igaz még nincs itt az ideje ribizli szezonnak, de bármilyen fagyasztott gyümölcsből elkészíthetjük. A torta alapja egy vajas linzertészta, a tölteléke hasonlít erre a tortáéra.

Hozzávalók: A tésztához 15 dkg liszt, 12,5 dkg hideg vaj, 3 dkg cukor, 1 evőkanál hideg víz. A töltelékhez 25 dkg túró, 1,5 dl tej, 1,5 dl tejföl, 2 evőkanál keményítő, 12 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 tojás, reszelt citromhéj, 30 dkg ribizli (fagyasztott is jó), porcukor a szóráshoz.
Elkészítés: A sütőt melegítsük elő 190 fokra. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, fóliába csomagoljuk és 15-20 percre hűtőbe tesszük. Amíg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket, melynek hozzávalóit (a ribizli kivételével) egy magas falu tálba tesszük és botmixer segítségével jól összekeverjük. A lehűlt tésztánkat két fólia lap között akkora nagyságú kör alakú lapra nyújtjuk, hogy egy 24 cm átmérőjű tortaformát ki tudjunk bélelni a tésztával. A tésztára teszünk egy sütőpapír darabot, öntünk rá szárazbabot, sütőbe toljuk és 15 percig sütjük a tésztát, ezt követően a sütőpapírt és a babot levesszük, további 15-20 percig elősütjük a tortalapot. (Ez az úgynevezett vaksütés.)Ezt követően a sült tésztára szórjuk a ribizlit, ráöntjük a tölteléket és további 35-40 percig sütjük a tortát. Amikor átsült a töltelék (tűpróbával ellenőrizzük) kivesszük a tortát és hagyjuk hűlni. Kivesszük a formából és porcukorral megszórva kínáljuk.
(Javaslat: célszerű kivehető aljú formában elkészíteni, úgy könnyen kitudjuk emelni a tortát a formából.)

4 megjegyzés:

  1. Hmm..nagyon finomnak tunik, ki fogom pròbàlni...èn is turòtortàt sutogetek most ,holnap majd postomol.
    Szia!
    Aniko

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörűséges, fenséges. Ezt ki fogom próbálni

    VálaszTörlés
  3. Anikó! Finomra sikeredett. Meglesem majd a tortád:)

    Köszi Bianka!

    Ó, köszönöm Krisztina!:)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails