2010. március 31.

Váratalnvendég-krém

Rendkívül egyszerű, gyors, olcsó krém. 15-20 perc alatt összeállítható. Akár nagyobbacska gyerekek is hozzáfoghatnak a krém elkészítésének. Ahogy a neve is utal rá, váratlan vendégeinket is megkínálhatjuk vele, ha hagynak a bejelentkezés és megérkezésük között egy kis időt, hogy elkészítsük:) A krém valójában nem más, mit tejbegríz tojással gazdagítva. Változatosan ízesíthető, díszíthető befőttel, friss gyümölccsel, aszalt gyümölccsel, csokoládékrémmel, fantáziánk és ízlésünk szerint. Melegen, hidegen egyaránt finom. Most a jól bevált nagy kedvenccel, feketeribizli lekvárral tálaltam. A krém ötlete Horváth Ilona Szakácskönyvéből származik. Az elkészítést tovább egyszerűsítettem.
Hozzávalók: 6-8 adaghoz 1 liter tej, 6-7 evőkanál (kb.10 dkg) búzadara, 7-8 evőkanál (kb. 15 dkg) kristálycukor, 3 db nagyobb vagy 4 db kisebb tojás, 1 csomag vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja. A tálaláshoz tálkákként 1-1 evőkanál sötét színű lekvár, pl. áfonya, feketeribizli, ribizli, eper stb.
Elkészítés: Búzadarát a tejjel, a cukorral, vaníliás cukorral és a reszelt citromhéjjal folytonosan kevergetve megfőzzük. A tűzről levéve hozzáadjuk a tojások sárgáját, közben a krémet kevergetjük. A tojások fehérjét habbá verjük és a krémhez keverjük. A tálkák aljára 1-1 evőkanálnyi lekvárt teszünk. (Ha nem elég folyós a lekvárunk, kicsit olvasszuk meg.) A lekvárra kanalazzuk a meleg krémet, majd a tetejét ugyancsak lekvár pöttyel díszítjük. Amint elkészült már fogyaszthatjuk is, de hűtve is finom.

7 megjegyzés:

  1. Ez nagyon jó ötlet el is mentem, mert nálunk átjáróház van :) Imádom az ilyen könnyű, finom krémeket

    VálaszTörlés
  2. Nekem is nagyon tetszik a recept, gyorsan megvan és biztos fincsi!

    VálaszTörlés
  3. Hm... ez nagyon finom lehet! Kipróbálom! :)

    VálaszTörlés
  4. Váratlan vendégeknek, és tegyük hozzá, a mindig édesre váró gyerekeknek is pompás ez a desszert uzsonnára, ebéd utánra. Úgy is készíthető, hogy egy nagyobb tálban, a lekvárral rétegezve egyben állítjuk össze, majd mint a tortát, cikkekre vágva tálaljuk.

    Üdv: Ildikó

    VálaszTörlés
  5. Bianka! Tényleg finom és villámgyors:)

    Így van Liza, fincsi:)

    Ami, nem bánod meg!

    Ildikó ! Így igaz, valamint csillapíthatatlan édességéhségünk orvoslására is kiváló. Valóban tortaként is tálalhatjuk, ahhoz kicsivel több búzadara kell hozzá, hogy összeálljon.

    VálaszTörlés
  6. Már háromszor elolvastam, de még mindig nem tudom, hogy mitől zöld a tejbegríz???

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A kép rossz (egy régi géppel fényképeztem, rossz fényviszonyok között). A krém nem zöld.

      Törlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails