2010. március 29.

Rakott francia pirítós

Még húsvét előtt járunk ugyan, de egy ötlettel szeretnék szolgálni az ünnepi maradékok hasznosítására. A húsvéti sonka, főtt tojás, kenyér, sós kalács maradékának felhasználásával készíthetjük el a rakott francia pirítóst. Kínálhatjuk kiadós reggeliként, vacsoraként friss salátával tálalva.

Hozzávalók: 20 dkg kockára vágott sonka, 20 dkg sós húsvéti kalács, kenyér kockára vágva és szárítva, 4 db főtt tojás, 10-15 dkg cukkini (1 kisebb) vagy szeletelt gomba, 8 dkg vaj/margarin a kenyérkockák sütéséhez. Az öntethez: 3 db tojás, 10 dkg krémsajt, 2 dl tejszín (vagy 1 dl tejszín és 1 dl tejföl), 2 db zöldhagyma aprítva, 2 gerezd fokhagyma zúzva, só, frissen őrölt bors. Továbbá: 10 dkg reszelt sajt a szóráshoz, 2 dkg vaj a pirítós tetejére, kevés vaj és zsemlemorzsa az edény kenéséhez, kivajazásához.
Elkészítés: A szárított kalács, kenyérkockákat vajban megpirítjuk. A sonkát 2x2 cm-es darabokra vágjuk, a cukkinit 1 cm-es karikákra, majd csíkokra szeleteljük, a tojásokat hosszában négyfelé vágjuk. Egy sütőben is használható edényt kivajazunk, zsemlemorzsával megszórunk, majd a pirított kenyér, kalácskockákat, a sonkát, a cukkinit beleszórjuk, kicsit összekeverjük. A sonkás keverék tetejére rakosgatjuk a főtt tojás negyedeket. Az öntet hozzávalóit összekeverjük, majd a sonkás keverékre öntjük. Végül megszórjuk reszelt sajttal, vajdarabkákat rakosgatunk a sajt tetejére. 180 fokra előmelegített sütőben az öntet megszilárdulásáig, valamint a sajt pirulásáig sütjük (25-35 perc). Melegen, salátával kínáljuk.
Ez a harmadik receptem, amely sok más húsvéti recept mellett megtalálható a www.kifoztuk.hu oldalon regisztráció után letölthető Pdf receptújságban is.
A fenti oldalon elindult egy - az újságban szereplő receptekkel, a kiadvánnyal, általános főzési kérdésekkel kapcsolatos - blogonkénti fórum. Ha tudunk válaszolunk a kérdésekre. Mindenkit szeretettel várunk!

5 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik :) ha nem is lesz maradék, azért ezt biztos megcsinálom:)

    VálaszTörlés
  2. Köszi!Természetesen bármikor elkészíthető:).

    VálaszTörlés
  3. Jó ötlet, köszönöm:) Kellemes húsvéti ünnepet kívánok!

    VálaszTörlés
  4. Jesszusom, ez milyen guszta!
    Megyek, megcsinálom ebédre! Még jó, hogy belinkelted hozzám! Köszi! :-)))

    VálaszTörlés
  5. :)))Kösziii!Örülök, hogy elkészíted!!!

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails