2010. március 8.

Mákos nudli

A mákos nudli egykoron Csehországban szokványos édességek egyike volt. A Monarchia nagy főzőfazekába belekerülve vált ismertté a tagállamok lakosai előtt és került fel étlapjaikra. A nudli alapja egy főtt krumplis tészta. A sodrása igényel egy kis időt, de a végeredmény mindenért kárpótol.

Hozzávalók: Négy személy részére 50 dkg héjában főtt burgonya, 25 dkg liszt, 1 nagy evőkanál búzadara, 1 nagy tojás, csipet só, 6-8 dkg vaj, 15 dkg darált mák, 10 dkg porcukor.
Elkészítés: A megtisztított héjában főtt burgonyát még melegen kislyukú reszelőn lereszeljük, vagy burgonyanyomón átnyomjuk. Hozzá adjuk a lisztet, búzadarát, tojást,a sót és összegyúrjuk. A tésztából ujjnyi vastag rudakat sodrunk, amelyekből 2 cm-es darabokat vágunk és két lisztezett tenyerünk között nudlivá sodorjuk. Egy fazékban vizet forralunk, megsózzuk és kifőzzük benne a nudlikat. Egy serpenyőben felhevítjük a vajat. Amikor a nudlik feljönnek a víz tetejére, kb. 1-2 percet még hagyjuk főni, majd egy szűrőlapát segítségével kiemeljük a vízből, lecsöpögtetjük és a forró vajra tesszük, átforgatjuk és egy tálba szedjük. Megszórjuk a cukros darált mákkal, megforgatjuk, hogy a nudli minden oldalát befedje. Melegen kínáljuk.

3 megjegyzés:

  1. Jaj istenem kellett nekem itt éjszaka nézelődni, micsoda finomság!!!!!!
    A mák a gyengém, jajj nagyon jól néz ki!:-)

    VálaszTörlés
  2. Még nem csináltam nudlit soha, mindig gombóc lesz a tésztából. Pedig nagyon-nagyon-nagyon szeretem, mákosan és prézlisen is! :))

    VálaszTörlés
  3. Köszi Latsia! Most nekem is a mákos ízlett legjobban.

    Egycsipet, akkor itt az idő:)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails