2010. március 24.

Mákos kuglóf

A mákos kuglóf a narancsos kuglóf tésztája továbbgondolásának eredményeként született. Ünnepekre készítve több nappal előbb megsüthető, dobozban vagy zacskóban tartva pár napos állás során még inkább összeérnek az ízek, de frissen is igen finom.

Hozzávalók: 1,5 literes kuglóf formához, 25 dkg vaj vagy margarin, 18 dkg kristálycukor, 1 teáskanál vanília kivonat vagy 1 csomag vaníliás cukor, csipet só, 4 db tojás, 1narancs vagy citrom leve és reszelt héja, 1, 5 dl tej, 10 dkg liszt, 10 dkg darált mák, 10 dkg darált dió, 1 kávéskanál őrölt fahéj, 1 csomag sütőpor, a forma kikenéséhez 1-2 dkg vaj és 1 evőkanál liszt, a kész kuglóf szórásához 2-3 evőkanál porcukor.
Elkészítés: A lisztet, a darált mákot és diót, a fahéjat a sütőporral összekeverjük. A vajat a cukorral habosra keverjük, hozzá adjuk a tojásokat, a sót, a reszelt narancs vagy citromhéjat, a vanília kivonatot, a facsart narancslevet, a tejet és összekeverjük. Végül fokozatosan adagoljuk hozzá a sütőporos lisztes, mákos, diós keveréket. A kuglóf formát kivajazzuk, beszórjuk liszttel, beleöntjük a tésztát és 30 percet pihentetjük. Ezt követően 180 fokra előmelegített sütőben, 50 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e a tészta. Még melegen kiborítjuk a formából és hagyjuk hogy hűljön. Porcukorral megszórva kínáljuk.

4 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails