2010. március 18.

Mágnás dióspite

Igazi nagymama sütemény. Nagyon-nagyon finom. Nem is tudom miért nem sütöm gyakrabban. Egyik nagy erénye, hogy sokáig eltartható (már ha megéri:), ezért vendégváráskor, ünnepekre előre elkészíthető.

Hozzávalók: A tésztához 30 dkg liszt, 12 dkg zsír, 8 dkg kristálycukor, 1 teáskanál sütőpor, 1 citrom reszelt héja, 2 nagyobb vagy 3 kisebb tojás sárgája, 1 evőkanál tejföl. A diós réteghez 2 nagyobb vagy 3 kisebb tojásfehérje, 1 csomag vaníliás cukor, 14 dkg cukor, 15 dkg darált dió, a tészta kenéséhez 5-6 evőkanál lekvár (én kajszibarack lekvárt használtam). A rácsozat kenéséhez kevés felvert tojás. A megadott mennyiség egy 24cm X 34 cm nagyságú közepes tepsihez elegendő.
Elkészítés: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, kétharmad részét sütőpapírral bélelt 24 cm X 34 cm nagyságú tepsibe nyújtjuk és megkenjük lekvárral. A tojásfehérjéket habbá verjük, közben adagolva hozzá adjuk a cukrot és a vaníliás cukrot, majd beleforgatjuk a darált diót és a lekváros tésztalapra kenjük. A félretett tésztát kinyújtjuk, derelyevágóval kb. 1, 5 cm széles csíkokat vágunk és ferdén berácsozzuk vele a diós habot. A rácsot megkenjük felvert tojással. 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt aranysárgára sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e. Szeleteljük, kevés porcukorral megszórva kínáljuk.

4 megjegyzés:

  1. Tündér, ez is gyönyörű! Ez a rácsozat is annyira szép, meg kéne tanulni, az enyémek olyan rondák, majdnem mindig megbukok velük:(

    VálaszTörlés
  2. Köszi Kata! Így nem bonyolult a rácsozat, csak kinyújtom a tésztát, csíkokat vágok és ferdén a habra rakosgatom, a leeső részeket gyúrom, nyújtom és szabom. Én nem sodrom a rácsokat, az macerásabb, ebből a tésztából nehéz is lenne.

    Köszi Judith!

    Köszi Kiskukta!

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails