2010. március 15.

Kifli hidegen kelt tésztából

A hidegen kelt tészta különféle ízesítéssel és formázással, változatosan felhasználható. Tudom ajánlani vendégváráshoz, ráérős reggelikhez. Nincs más dolgunk vele, mint este a hozzávalókat hidegen összegyúrjuk, letakarva hűvös helyre tesszük, másnap reggel kinyújtjuk, tetszés szerint formázzuk, ízesítjük és kisütjük. Édes és sós péksüteményeket egyaránt készíthetünk belőle. Nálam most édeskés kiflik készültek vasárnapi reggelihez.
Hozzávalók:12 db kiflihez 25 dkg liszt, 6 dkg zsír, 1 dl tej, 2 dkg élesztő, 2 evőkanál cukor, csipet só. A kenéshez 1 kisebb tojás felverve, a szóráshoz darálatlan mák, mandula forgács, kristálycukor stb. (A sós változathoz a megadott cukormennyiséget csökkentsük felére és kb. 1 csapott evőkanál sót adjunk a tésztához.)
Elkészítés: A lisztet tálba szitáljuk, hozzá adjuk a zsírt, a sót, a cukrot. Tejbe morzsoljuk az élesztőt, elkeverjük, majd a liszthez öntjük. (Tipp: Nagyon langyosra melegíthetjük a tejet és úgy is elkeverjük benne az élesztőt.) Jól bedagasztjuk a tésztát, letakarjuk és egy éjszakán át hűvös helyen kelesztjük. (Ennek a tésztának az a sajátossága, hogy hosszú ideig hűvös helyen kel. Ha este szeretnénk a tésztát felhasználni, akkor reggel dagasszuk be.) A hidegen kelt tésztánkat másnap reggel 40-45 cm átmérőjű, kör alakú vékony lappá nyújtjuk. Az így kapott tésztát négy egyenlő nagyságú cikké osztjuk, majd a cikkeket 3-3 felé osztjuk. 12 db körcikket kapunk, amelyeket a szélesebb felüktől indulva kiflikké feltekerünk, majd sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, megkenjük tojással és tetszés szerint megszórjuk darálatlan mákkal, mandula forgáccsal, kristálycukorral stb. 10-15 percig kelesztjük, majd 190 fokra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.

11 megjegyzés:

  1. Érdekes ez a tészta, ki fogom én is próbálni!

    VálaszTörlés
  2. Köszi Jókaja! Már sül az egyik következő adag...:)

    Ottis, szerintem nem fogod megbánni!

    VálaszTörlés
  3. Ez nekem is nagyon tetszik! Viszem a receptet, koszi!

    VálaszTörlés
  4. Judith! Örülök, hogy tetszik!

    VálaszTörlés
  5. Szia,
    margarint is rakhatok bele, vagy csak zsírral lesz jó?
    Köszi

    VálaszTörlés
  6. Inkább a vajat javaslom. A vajtól és a zsírtól is kicsit ropogós kérge lesz,amikor megsül.Ha nem szereted a zsírt, vagy a vajat margarinnal is készítheted, ekkor kicsit más lesz az állaga, más lesz a jellege.

    VálaszTörlés
  7. Szia! Ugye szaritott kenyer elesztovel is mukodik. Nem tudod veletlenul az atvaltasi aranyt?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Dina! Nem használok szárított élesztőt, így nem tudok tanácsot adni. A szárított élesztő csomagolásán általában írják, hogy mennyi liszthez elegendő, esetleg az alapján próbáld átváltani.

      Törlés
  8. Sziasztok!
    Hú, már jó régi ez a bejegyzés, de én csak most találtam rá.
    A hűvös hely mit jelent pontosan?
    Betehetem a tésztát a hűtőbe egy estére, vagy tegyem az ablak párkányra és reménykedjek, hogy reggel nem fog tűzni a nap? :)

    Köszi!
    Zsuzsi

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails