2010. március 29.

Édes fonott kalácskák

Nem győzöm eleget dicsérni a Macikonyhánál talált török zsemlét. Igazi foszlós kelt tészta. Az édes fonott bucik tésztájának alapjául is a jól bevált török zsemle tésztáját használtam, egy kevés cukor és vaníliás cukor hozzáadásával édesebbé tettem a tésztát. Négyes fonással kis bucikat formáztam belőle, cukorral és darálatlan mákkal szórtam meg. (A négyes fonásról szemléltető képeket itt is találhatunk.)

Hozzávalók: 8 darabhoz 25 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 1 kávéskanál sütőpor, 0,75 dl natúr joghurt, 0, 75 dl étolaj, 0,75 dl langyos tej, 1 kisebb tojás, 4 evőkanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csapott kávéskanál só, 1 tojássárgája a kenéshez vagy a tésztába kerülő tojást felverjük és egy keveset félre teszünk belőle, szóráshoz kristálycukor,darálatlan mák.
Elkészítés: A langyos tejben elkeverünk egy teáskanál cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a sütőport és összekeverjük. Ezután az élesztős tejet összekeverjük a joghurttal az olajjal majd a liszthez adjuk a felvert tojással együtt és bedagasztjuk a tésztát. Ha ragadna adjunk hozzá lisztet. Ezt követően bő egy óra alatt duplájára kelesztjük, majd lisztezett felületen átgyúrjuk. Tizenhat egyenlő részre osztjuk, hüvelykujjnyi széles 20-25 cm hosszú tésztacsíkokat sodrunk. Kettesével 2-3 hajtásnyi fonatokat készítünk, a végét alulra hajtva bucikat formálunk belőlük. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a fonatokat és fél órát letakarva kelesztjük, majd felvert tojással, vagy tojássárgájával megkenjük, megszórjuk tetszés szerint kristálycukorral, darálatlan mákkal és 180 fokos sütőben ( nem szükséges előmelegíteni) 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük.

5 megjegyzés:

  1. Csodásak lettek!!!:) És köszönöm:)!!

    VálaszTörlés
  2. nagyon szépek lettek. Annyira guszték és formásak

    VálaszTörlés
  3. Olyan régen lementettem Macitól az acma-t, de még nem készítettem el. Kedvet csináltál hozzá. :) De mostanság mikor lesz rá idő, hogy elkészítsem?!
    Nagyon jól megy neked a négyes fonás! :)

    VálaszTörlés
  4. Krisztina! Én köszönöm:))!

    Kata! Köszi:))))

    Köszönöm Bianka!

    Thrini! Olyan jó állagú a tészta, hogy nagyon könnyen lehet vele bánni, jól lehet sodorni. kb. 15 perc alatt megvoltam a 8 kis kaláccsal, úgy hogy most fontam először négyes fonással.Csak ajánlani tudom, nem fogod megbánni, ha megsütöd.Talán egy nagyobb kalács?:))

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails