2010. március 8.

Baromfi pájsli

Az elnevezés kicsit furcsán hangozhat. Ez az étel azért kapta tőlem ezt a nevet, mert az ízesítését a pájsli ihlette. Nálunk a pájsli disznóvágáskor készült, ami hasonlatos a szalontüdőként, vagy savanyú tüdőként ismert étellel, de egy kicsit más. Nem csak tüdő, hanem szív, máj és némi hús (egy kis porcogós is) került bele. Úgy tették fel, mint a pörköltet, ügyelve arra, hogy kevesebb főzési igényű hozzávalókat, a májat és a tüdőt akkor adják hozzá, amikor a hús és a szív már szinte készre főtt. Sózni a máj és a tüdő megfőtte előtt sózták. Babérlevéllel, (nálunk szegfűborssal is), fokhagymával ízesítették, végül behabarták és ecettel savanykás ízt adtak neki. Ugyancsak disznóvágáskor készült ennek egy hígabb változata, az un. savanyú leves. (A Baranyában élő németek, horvátok, magyarok átvéve egymás étkezési, főzési szokásait egyaránt készítették a belsőségeknek az ilyen, vagy hasonló módon főzött változatát. A családunkban főzött ételek, étkezési szokások is jól mutatják, hogy az itt élő nemzetiségek konyhaművészete hogy hatott egymásra, mert a dédnagymamám, a nagymamáim és anyukám is főzött, főz olyan ételeket amelyek magyar, horvát, vagy német eredetűek.)
E rövid kalandozás után visszatérve a baromfi pájslihoz, amely egyfajta reinkarnációja a fent említett disznóvágáskori pájslinak, egy egyszerűbb összetételű, de ízvilágában hasonló étel. A savanykásságát jelen esetben a mustár adja. Csirke- és pulyka húsból, májból, szívből egyaránt készíthetjük. Nálam most csak pulyka mellből és csirke májból készült. Hagymás nudlival tálaltam. Ezzel a körettel, de e nélkül is igen laktató étel.
Hozzávalók: Négy személyre 40 dkg baromfi hús (csirke- vagy pulykamell, vagy comb filézve, esetleg vegyesen) 40 dkg csirke-vagy pulykamáj szívvel, vagy nélküle (ahogy éppen kívánjuk), 2 db közepes hagyma, 4-6 gerezd zúzott fokhagyma, 1nagy evőkanál zsír (kacsazsír), 1 evőkanál őrölt pirospaprika, 1 nagy evőkanál mustár, 1 kis pohár tejföl (1, 75 dl), 2-3 evőkanál liszt, 2 db babérlevél, 3 szem szegfűbors, só, frissen őrölt fekete bors, 8-10 dkg füstölt szalonna ízesítőül.
Elkészítés: A húst nagyobb kockákra vágjuk, a csirkemájat ketté választjuk.( Ha pulykamájat és szívet használunk, mivel az nagyobb,több darabra vágjuk úgy, hogy a belsőség darabok és a hús kockák hasonló nagyságúak legyenek). A megtisztított hagymát felkockázzuk, egy lábosban a felhevített zsíron üvegesre pirítjuk, megszórjuk őrölt pirospaprikával és hozzá adjuk a hús, esetleg szív darabokat. 5-7 percig együtt sütjük, majd felöntjük annyi vízzel, hogy 1-2 ujjnyival a hús felett legyen. Hozzá adjuk a babérlevelet, a szegfűborsot, borsot a zúzott fokhagymát, kevés sót, a füstölt szalonnát. Fedő alatt lassú tűzön addig főzzük, míg a hús szinte teljesen megpuhul. Ekkor hozzá adjuk a májat, 7-8 perc főzés után sózzuk ismét ízlés szerint, majd lassú tűzön tovább főzzük 12-15 percig. Közben elkészítjük a habarást, amelyhez a lisztet kevés vízzel simára keverjük, hozzá adjuk a mustárt, a tejfölt és kevés főzőlevet. Az így kapott síma mártással besűrítjük az ételt és lassú tűzön összefőzzük, de nem forraljuk. Adhatunk hozzá hagymás nudlit, kifőzött tésztát, de akár fehérkenyérrel is tunkolhatjuk.

3 megjegyzés:

  1. Olyan jó ételeket raktál fel, hogy ihaj! Nagyon tetszenek, erről az utolsóról nem is hallottam még, felénk nem készítették. A fotóid pedig gyönyörűek!

    VálaszTörlés
  2. Amikor a címet láttam, igen rácsodálkoztam, honnan szereztél baromfi tüdőt? :-)
    Nagyon jó ötlet, felkerül a kipróbálandók - reménytelenül terebélyesedő - listájára.

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm szépen Kata! Ó, a pájsli (ahogy felénk készítik) nagy kedvencem!

    Köszi Jókaja! Volt egy olyan érzésem, hogy felfigyelsz a címre:)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails