2010. március 16.

Almasodós kuglóf felfújt

Az almasodós kuglóf felfújt alkalmas a maradék, már kissé száraz kuglóf hasznosítására. Kuglóf helyett használhatunk maradék fonott kalácsot, brióst, püspökkenyeret, vagy más péksüteményt is. Az almasodóhoz tej helyett 100%-os szürt almalevet használunk. (Inspiráció: Szakácsok könyve.)
Hozzávalók: Két adaghoz kb. 25-30 dkg száraz kuglóf, 2 db alma, a sodóhoz 2 tojás, 1 evőkanál keményítő, 6-8 evőkanál cukor, 0,5 liter 100%-os szűrt almalé, kis darab fahéjrúd, 3-4 kardamom mag durvára törve vagy egy késhegynyi őrölt kardamom, reszelt narancshéj, 1 evőkanál narancslé, csipet őrölt bors, csipet só, az alma karamellizálásához 2 dkg vaj, 2 evőkanál cukor.
Elkészítés: A kuglófot kockákra vágjuk és egy serpenyőben szárazon megpirítjuk és egy tűzálló edénybe kanalazzuk. A tojások sárgáját a cukorral, a keményítővel és 0,5 dl almalével kikeverjük. A többi almalevet a fűszerekkel, a narancshéjjal és narancslével felmelegítjük. Az almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, kockákra szeleteljük, a vajjal és a cukorral egy serpenyőben karamellizáljuk. Az így kapott almát a kuglófra szórjuk. A felmelegített almalevet a tojásos keverékhez öntjük, elkeverjük, majd a lábosba viszaöntve, folytonos keverés mellett sűrűre főzzük. A tojások fehérjét habbá verjük, a tojásos krémhez keverjük és ráöntjük a kuglófra. 190 fokra előmelegített sütőben 30-35 percig sütjük. 15 perc pihentetés után melegen tálaljuk.

3 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails