2009. november 18.

Zellerremoulade

A remoulade-mártás egy majonézes alapú hideg mártás, amelybe kerül kapribogyó, savanyú uborka, citrom, mustár, tejszín, petrezselyemzöld, adható hozzá tárkonylevél, apróra vágott zöldhagyma kinek-kinek ízlése szerint. A zellerremoulade alapja az imént említett mártás, a felsorolt hozzávalókkal, a tárkony és hagyma kivételével és sok-sok reszelt zellerrel. A végeredmény egy finom saláta, amely fogyasztható magában, hússal, de szerintem nagyon jól illik rozskenyérhez is.
Hozzávalók: A remoulade-mártáshoz 2 tojás sárgája, 1 evőkanál citromlé, 1 evőkanál dijoni mustár (én magosat használtam),kb. 1 dl olívaolaj, 2 evőkanál tejszín. Az ízesítéshez só, bors, 1-2 teáskanál méz. További hozzávalók 1 citrom leve, 2 evőkanál kapribogyó, 2 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld, 5 db nagyobb savanyú uborka lereszelve, 2 db meghámozott zellergumó lereszelve.
Elkészítés:Kb. 6-7 dl vizet a citrom levével felforraljuk. A meghámozott zellert egy nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük és rögtön a forró citromos vízbe dobjuk. 1 percig főzzük, majd leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük és papírtörlő kendőre öntve leitatjuk róla a nedvességet. Az uborkát is lereszeljük és róla is leitatjuk a nedvességet. A mártáshoz a tojássárgákat egy tálba tesszük, hozzá adjuk a mustárt, az evőkanálnyi citromlevet és jól összekeverjük, majd hozzácsepegtetjük az olívaolajat és addig keverjük, amíg sűrű nem lesz. Ezután hozzá adjuk a tejszínt, sóval, borssal, mézzel ízesítjük. Belekeverjük a lecsöpögtetett kapribogyót, a savanyú uborkát és a zellert. Végül hozzáadjuk a felaprított petrezselyemzöldet. Óvatosan összekeverjük és fogyaszthatjuk is. (Aki inkább hidegen fogyasztaná 1 órára be is hűtheti.)

2 megjegyzés:

  1. Ismét egy különleges recept! Húhhh, ezt céklával és fekete retekkel is el tudom képzelni.

    VálaszTörlés
  2. :)Jó ötlet! Hónapos retekkel készítettem salátát, hamarosan az is felkerül...

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails