2009. november 19.

Napraforgómagos rücskös barna kenyér

A napraforgómagos rücskös kenyér háromféle lisztből -fehér, graham-, és rozslisztből készült. Rücskösségét a szabászatnak köszönheti, mivel ollóval kereszteket vágtam a formában kelt kenyértészta tetejére. Nagyon finom volt a házi krémsajttal és a zellerremouladdal is.

Hozzávalók: Egy kisebb formához 10 dkg liszt, 10 dkg graham-liszt, 10 dkg rozsliszt, 1,5 dkg élesztő, 2 dl langyos víz, 2 evőkanál olívaolaj, 1 csapott teáskanál cukor, egy teáskanál só, 2-3 evőkanál napraforgómag.
Elkészítés: A langyos vízben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, elkeverjük. Egy tálba szitáljuk a liszteket, hozzáadjuk a sót. Az élesztős vízhez adjuk az olivaolajat, elkeverjük és a liszthez öntjük és összegyúrjuk a tésztát, majd egy órát kelesztjük. Ezt követően átgyúrjuk úgy, hogy közben belegyúrjuk a napraforgómagot. A formát vékonyan kiolajozzuk. A tésztát a forma hosszúságának megfelelőre alakítjuk és a formába téve újból kelesztjük legalább 30 percet. Ezt követően ollóval kereszteket vágunk a tészta tetejére, de ezt el is hagyhatjuk. Kevés olajjal megkenjük a tésztát és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük a kenyeret. (Sütés közben vízzel meg-meg kenegetjük a kenyér tetejét.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails