2009. november 24.

Tejes hagymaleves

Nálunk ha hagymaleves került az asztalra, hosszú-hosszú éveken keresztül csak ez a változat készült. Anyu is és én is legtöbbször ezt a tejes hagymalevest főztük. Anyu általában füstölt sajttal gazdagítja, én csak így egyszerűen készítem el. Sima, vagy sajtos pirítóssal tálaljuk. Eredetét tekintve ez is egy francia leves. (A híresebb un. francia hagymalevest én csak jóval később kezdtem el főzni.) A tejes hagymaleves nagyon egyszerűen, kevés alapanyagból, gyorsan elkészíthető laktató leves. A nagyobb kockákra vágott hagymát először vajon, vagy margarinon pároljuk, majd tejben főzzük, így a hagyma erős intenzív íze eltűnik, és kellemes ízűvé válik, szánkban könnyen omlik szét.
Hozzávalók: Kb. 7 dl leveshez 2-3 közepes vastagabb húsú fehér színű hagyma, 5-8 dkg vaj, vagy margarin (szerintem ehhez a leveshez nem illik az olaj) 0,5 dl tej, 1-2 dl víz, só, frissen őrölt bors.

Elkészítés: A megtisztított hagymákat nagyobb kockákra vágjuk és egy mély fazékban vajon üvegesre pároljuk ügyelve, hogy ne barnuljon meg. Amikor ezzel megvagyunk felöntjük tejjel (én hideg tejjel szoktam felönteni, eredetileg meleg tejet írt a recept) és hozzá adjuk a vizet is. (A víz el is hagyható, ekkor növeljük a tej mennyiséget.)Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint és hagyjuk, hogy kezdjen forrni a leves, ekkor takarék lángra tesszük és kb. 15-20 percig főzzük. Forrón pirítóssal tálaljuk.

2 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails