2009. szeptember 13.

Mézes pácban sült malackaraj

Régi barátság köt a Merényi lányokhoz. Már nem vagyunk jelen egymás hétköznapjaiban, de évente egyszer biztosan összejövünk családostul, beszélgetünk és vacsorázunk. A vacsorát természetesen én főzöm:) Hosszú évekig ezzel a vacsorával indult a karácsony...Múlt pénteken ismét együtt vacsoráztunk. (Ezeket az összejöveteleket Panni és Isti itthon tartózkodásához próbálom igazítani, mivel ők az év jelentős részét Koperban töltik. Figyelembe vettem, hogy Orsi, Gyula és óvodás nagyfiúk Gergő haza térjenek a nyaralásból. Sajnos az utolsó pillanatban derült ki, hogy Dóri és Gábor nem tud részt venni, de aranyos kislányuk Lilla jelen volt a vacsorán a maga 1 év és 7 hónapjával:) A következő ételeket készítettem: Cukkinikrémleves, velős lecsó a fiuknak:) - erről nem készült kép -,mézes pácban sült malackaraj, fokhagymás, paprikás sült csirkecombok, olajos paprikasaláta, majonézes, pekándiós, zelleres lilakáposzta saláta, tepsiben pirított krumpli, citromos pohárkrém, mogyorókrémes piskótatekercs. Következzenek az ételek receptjei, amelyeket szeretettel küldök - a szép estére emlékezve - Orsinak, Gyulának, Gergőnek, Panninak, Istinek, Lillának és természetesen Dórinak és Gábornak is, velük bepótoljuk....:)Elsőként következzen a mézes pácban sült malackaraj. Igazából nincs vele sok munka, bepácoljuk, 1 éjszakát pihentetjük a pácban és megsütjük.
Hozzávalók: 1 db csontos, bőrös malackaraj, só, bors. A pácléhez 0,5 dl balzsamecet, 0, 5 dl száraz fehérbor, 2 evőkanál méz, 3-4 gerezd fokhagyma, 1 hagyma, 2 babérlevél, 6-8 szem rózsabors.

Elkészítés: A húst lefejtjük egy éles késsel a csontról és megkötözzük, majd sózzuk, borsozzuk. (A csontot együtt pácoljuk és sütjük a hússal. A raja lévő szűzpecsenyét én külön, egy más alkalommal készítettem el.) A pácléhez a hozzávalókat összekeverjük, a hagymát, fokhagymát szeletelve adjuk hozzá. A páclét a hússal, csonttal együtt egy zacskóba tesszük, jól összekötözzük és egy tálba állítva a hűtőben egy éjszakát, vagy akár egy napot pácoljuk.
A pácolás után egy tepsit kizsírozunk, beletesszük a húst a csonttal és a páclével együtt, alufóliával lefedjük és 200 fokon kb. 80 percet sütjük. Ezt követően levesszük az alufóliát és további 20-30 percig sütjük a húst, míg szép piros nem lesz. (A hústól függően változhat a sütés ideje.) Hagyjuk kicsit hűlni, a cérnát levágjuk, utána szeletelhetjük.

2 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails