2009. szeptember 14.

Ökörszem

Az ökörszem gyermekkorom egyik kedvenc péksüteménye volt. Majd egy darabig nem találkoztam vele, viszont a kilencvenes években egy harkányi kis pékségben lehetett kapni, gyakran vettünk is. (Már ritkán járok arra, lehet hogy még most is sütnek ökörszemet...Hát igen kicsit fura a név, de ha jól megnézzük....:) Múlt héten valahogy beugrott, hogy meg kéne sütni ezt a péksüteményt, arra gondoltam jól jönne a lencseleves után. Receptem nem volt, de ez nem is volt baj, hiszen ez egy egyszerű édes kelt tészta, (egyszerű, ha megvan a bevált recept:) mazsolás túróval a közepén.
Hozzávalók: 6 darabhoz 30 dkg liszt, 1,5 dl tej, 1 csomag vaníliás cukor, 2 dkg élesztő, 0, 8 dl olaj, 5 dkg cukor, 1tojás + 1 a kenéshez, csipet só. A töltelékhez 25 dkg túró, 6 dkg cukor, mazsola ízlés szerint.
Elkészítés: A tésztához a tejet meglangyosítjuk, belekeverünk egy evőkanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, összekeverjük. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a tojást, az élesztős keveréket az olajat és jól összegyúrjuk. Közepes keménységű kelt tésztát kapunk, amit kb. 1 óra alatt a kétszeresére kelesztjük. Átgyúrjuk a tésztát és hat egyenlő részre osztjuk, kis zsemléket (cipókat) formálunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, messze egymástól, hogy kelés és sütés közben ne ragadjanak össze, ne érjenek egymáshoz. A kis cipókat kelesztjük kb. fél órát. Közben a túrót összekeverjük a cukorral és a mazsolával. A megkelt cipók közepére egy-egy mélyedést húzunk szét óvatosan, hogy a cipók alja ne lyukadjon ki. A cipók mélyedésen kívüli peremét megkenjük felvert tojással és a mélyedéseket megtöltjük gazdagon a túrós töltelékkel (valamennyi túrót töltsük bele) és 180 fokra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük. (Amikor a túró teteje kezd pirulni, akkor általában már jó a tészta.)

3 megjegyzés:

  1. óóóó, hogy én ezt hogy szeretem.... :)

    VálaszTörlés
  2. Szia!

    Csodásakat főztél megint! A lencselevesedet majd lenyúlom, nagyon tetszik! :)

    Játék:
    http://szellemafazekban.blogspot.com/2009/09/hala.html

    VálaszTörlés
  3. Mirelle!
    Sokan még nem is hallottak az ökörszemről. Mi a szerencsések közé tartozunk!:)

    Köszönöm Duende!

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails