2009. szeptember 14.

Hajtogatott krumplis pogácsa

Az a tapasztalatom, hogy maradék másnapos főtt krumpliból, vagy krumplipüréből, esetleg főtt-sült krumpliból valahogy jobb lesz a krumplis pogácsa, de a fánk és a lángos is. Erről a pogácsáról is elmondható, mert ilyen finomra talán még sohasem sikerült. Úgy vagyok a krumpli köretekkel, hogy nem tudom eltalálni a személyek számának megfelelő mennyiséget, általában több készül. Így volt ez a lentebb említett baráti vacsora alkalmával is. Maradt egy szép adag a főtt, majd tepsiben margarinon sült krumpliból. Mivel másnap már nem olyan élvezetes az íze, ezért krumplitörővel jól összetörtem, lemértem és a krumplimennyiséghez igazítva a többi alapanyagot hozzáadtam, bedagasztottam a pogácsatésztát. Többször hajtogattam, hűtőben kelesztettem (sőt még szállítottam is, mert a kisütésre máshol került sor:). Általában a krumplis pogácsát én nem pogácsaszaggatóval szaggatom, hanem - ahogy a képen látható - kockákra vágom. (Elmondhatom, azért a jó krumplis pogácsa krumpliból készül, nem krumplipehelyből:). Na jó, múltkor a pelyhet csak a spájzom ellen támadást indító lepkék elől akartam megmenteni, azért készült pehelyből a pogácsa...meg azért mert gyors volt...)
Hozzávalók: 60 dkg főtt, vagy főtt-sült, esetleg sült (de ne legyen nagyon kiszáradt) másnapos krumpli, 30 dkg zsír, 80 dkg liszt + amennyit még felvesz a gyúrásnál, 1 dl tej, 5 dkg élesztő, 2 evőkanál tejföl, 1-1,5 evőkanál só, 2 evőkanál cukor, 2 tojás + 1 a kenéshez.
Elkészítés: A krumplit krumplitörővel jól összetörjük (ha mikrohullámú sütőben kicsit felmelegítjük, könnyebb összetörni). A tejet meglangyosítjuk, összekeverjük egy evőkanál cukorral, belemorzsoljuk az élesztőt, jól elkeverjük. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a megtört krumplit, a zsírt, a sót, a maradék cukrot, a tojásokat, a tejfölt és az élesztős tejet. Jól összegyúrjuk, ha szükséges még adunk hozzá lisztet. A tészta ne legyen lágy, de túl kemény se. Az összegyúrt tésztát négyzet alakúra kinyújtjuk, feltekerjük, a tekercset lelapítjuk, így kapunk egy téglalapot. A két szélét középre, majd az így kapott lapot félbe hajtjuk. Az így kapott hajtogatott tésztát a hűtőbe tesszük, majd kb. fél óránkén még háromszor hajtogatjuk úgy, hogy téglalap alakúra kinyújtjuk és három rétegűre hajtjuk. Amikor az utolsó hajtogatással és pihentetéssel is megvagyunk, 2,5-3 cm vastagságú téglalp alakúra kinyújtjuk a tésztát, kockásra bevagdossuk a tetejét, majd kb. 4X4 cm nagyságú kockákra szeleteljük. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk a pogácsákat, a tetejét megkenjük felvert tojással és 180 fokra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük, kb. 25 perc alatt. (Akkor emelkedik fel szépen a pogácsa, ha a tészta még hideg, a sütő forró.)

5 megjegyzés:

  1. Nagyon finomnak néz ki, mentettem a receptet, remélem nekem is ilyen SZÉPre sikerül majd ...

    VálaszTörlés
  2. Ma megsütöttem, és mindenkinek szívből ajánlom. Nagyon finom, omlós, pedig két napos főtt-sült krumpliból készítettem.

    VálaszTörlés
  3. Köszi Nelli! (Már rég készítettem, de arra emlékszem, hogy nagyon finom volt!;)

    Répafül!:)
    Kissé megkésve: köszönöm szépen!:)

    VálaszTörlés
  4. Örülök, hogy ráleltem erre a csodás receptre,könnyű volt elkészíteni, finom és a krumpli sem ment veszendőbe! ��

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails