2009. szeptember 10.

Citromtorta

Citromkedvelőknek tudom ajánlani ezt a tortát, mert igen csak intenzív citrom ízzel rendelkezik. Két szakácskönyvemben -a "Sütés" és az "egy falat Franciaország" címűben - is találkoztam ezzel a tortával. Régóta terveztem az elkészítését, míg egy augusztusi vasárnapra megsütöttem. (A képen látható torta kicsit alacsonyabb lett, mert a receptben megadott 24 cm átmérőjű formánál kicsit nagyobb formában sütöttem.) A tészta és a krém rövid idő alatt összeállítható, ami időigényesebb a tészta pihentetése, az elősütés és a sütés, de még így is egy egyszerű, könnyen elkészíthető tortának tartom.
Hozzávalók: A tésztához 18-20 dkg liszt, 3 dkg cukor, 13 dkg hideg vaj, 1 evőkanál víz, 1 tojás. A töltelékhez: 1,5 dl tejszín, 10 dkg cukor, 4 tojás, 2 citrom reszelt héja, 1,5 dl frissen facsart citromlé (kb. 2-3 citrom leve), porcukor a szóráshoz.

Elkészítés: A tésztához a lisztet a cukorral elkeverjük, a vajat hozzá morzsoljuk, a vízzel és a tojással jól összegyúrjuk. Folpackba csomagoljuk és legalább egy fél órára a hűtőbe tesszük. Ezután lisztezett felületen kör alakúra kinyújtjuk a tésztát, és egy 24 cm átmérőjű piteformát, vagy tortaformát kibélelünk vele. Ismét hűtjük legalább húsz percig, majd 190 fokon 15 percig elősütjük vaksütéssel a tésztát. (Vaksütés: a tésztára sütőpapírt és arra babot teszünk és így sütjük elő a tésztát, hogy ne púposodjon fel. Van hogy nem pepecselek ezzel a módszerrel, hanem csak légkeveréssel sütöm. Ebben az esetben is légkeverést használtam és egyáltalán nem púposodott fel a tészta.) A töltelékhez valókat összekeverjük és ráönjük az elősütött tésztára, visszatoljuk a sütőbe és további 20 perc alatt - amíg a krém megszilárdul - készre sütjük.

3 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik! Régóta készülök rá, akkor ez most egy jó referencia:))

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finom lehetett! Nem is tudtam, hogy légkeveréssel megelőzhetjük a felpúposodást. Ki fogom próbálni!

    VálaszTörlés
  3. Lúdanyó!
    Nem garantálom, hogy minden tésztánál működik az elősütésnél alkalmazott légkeveréses módszer. Itt működött.Talán a légkeverésnél nincs annyi idő a púposodásra...:)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails