2009. szeptember 9.

Aranygaluska vaníliamártással

Következzen most Ágika barátnőm születésnapjára készített nagy kedvence, az aranygaluska. Nála valóban ez volt az est fénypontja. Vaníliamártással kínáltam, hidegen és melegen egyaránt fogyasztható.
Hozzávalók: A tésztához 50 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 2 tojás, 3 dl tej, 0,7 dl étolaj, 5 dkg cukor, 2 csomag vaníliás cukor, csipet só, reszelt citromhéj ízlés szerint. A szóráshoz 20 dkg darált dió és 15 dkg kristálycukor keveréke. A vaníliamártáshoz 1 liter tej, 4 tojás sárgája, 10 dkg cukor, 2 csomag vaníliás cukor, (ha van fél rúd vanília), 2 teáskanál liszt, 2 dkg vaj.

Elkészítés: A tésztához a tejet meglangyosítjuk, egy evőkanál cukorral elkeverjük és belemorzsoljuk az élesztőt, jól összekeverjük. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzá adjuk az élesztős tejet, az olajat a tojásokat, a maradék cukrot, vaníliás cukrot, a csipetnyi sót , citromhéjat és jól bedagasztjuk. Kb. egy óra alatt a duplájára kelesztjük, kinyújtjuk kb. két ujjnyi vastagra és 4-5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Egy sütőformát kivajazunk és a pogácsákból egy sort helyezzünk az aljára, megszórjuk diós keverékkel. Újabb tésztasor következik, amit ismét megszórunk a diós keverékkel. A rétegezést addig folytatjuk, amíg van az alapanyagokból. Felülre diós keverék kerüljön. Ezt követően újból kelesztjük kb. 20 percig, majd 160-170 fokon szép pirosra sütjük. A vanília mártáshoz a tojássárgákat a cukorral, a liszttel és 2 dl tejjel jól elkeverjük, felöntjük a többi tejjel, hozzá adjuk a vanília rudat és folyamatosan keverve krémmé főzzük és a végén belekeverjük a vajat. A kész aranygaluskát úgy tálaljuk, hogy tépjük a tésztát ,egy tányérra helyezzük és vaníliamártást kanalazunk rá. (A vaníliamártást - ízlés szerint - hidegen és melegen is tálalhatjuk.)

4 megjegyzés:

  1. Hát ez isteni! Kelttészta-imádatom fő tárgya a kakaós csiga és a lekváros bukta mellett. :-) Nagyon szépen fotóztad! :-))

    VálaszTörlés
  2. Meggyőztél! Tegnap az előételként tálalt tésztádért rajongtam (amihez most is ragaszkodom), de azért ebből is kérnék utána egy tányérral...fejedelmi szülinapi menü!

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm Yazmine és Napmátka!

    VálaszTörlés
  4. Valóban kevés finomabb édesség létezik, mint egy jó aranygaluska langyosan, tépkedve, valíliasodóval!!!

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails