2011. január 24.

Szárnyaskrémleves, avagy a húsleves utóélete

Blogokat olvasva többen említették, hogy sokszor nem tudnak mit kezdeni a húslevesben főtt hús maradékokkal, zöldségekkel. Íme egy lehetőség: készíthetünk belőle egy tartalmas krémlevest. A húslevesben főtt húsok, zöldségek fogják a krémleves karakterét meghatározni. Sőt a színét is. A húsleves nálam most pulyka combokból, csirkemájból, szívből, sárgarépából, petrezselyem gyökérből, petrezselyemzöldből, zellerből, hagymából, fokhagymából és zöldborsóból készült. Ez utóbbinak köszönheti kissé zöldes árnyalatát. Az ötlet valójában úgy született, hogy régi szakácskönyveket olvasgatva számtalan krémlevessel találkoztam a receptek között. Pl.: csirágkrém (spárga) leves, halkrém leves, gombakrémleves, szárnyaskrémleves stb. A régi recept szerint a szárnyaskrémleveshez csak a húst használták fel, de én úgy gondoltam, hogy a zöldségek sem fognak ártani a krémleves ízének. Következzék a recept, amelyet anyunak küldök:) (Állítása szerint ez volt élete legjobb krémlevese, pedig készítettem már jó néhányat:)
Hozzávalók: 50-70 dkg levesben főtt hús és zöldségek vegyesen, 1 liter húsleves, 1 liter víz, 2 dl tejszín, 6 dkg vaj, 2 evőkanál liszt, 2 gerezd zúzott fokhagyma, só ízlés szerint. A tálaláshoz tetszés szerint pirítós, pirított zsemlekocka stb.
Elkészítés: A főtt húsról leszedjük a bőrt, a csontokat eltávolítjuk és kisebb darabokra tépjük. A húsdarabokat, a főtt zöldségeket 1-2 dl húslevessel és a 2 gerezd zúzott fokhagymával, mixergép segítségével pépesítjük. A vajat felhevítjük, rászórjuk a lisztet és világos rántást készítünk. A rántásra öntjük a húsos pépet, elkeverjük és felöntjük a maradék húslevessel és kb. 1 liter vízzel. A levest forrásig főzzük, majd botmixerrel még turmixolunk rajta, hogy selymesebb legyen az állaga. Ezt követően hozzáadjuk a tejszít, amellyel még néhány percig főzzük a levest. 15 perc pihentetés után tálalhatjuk ízlés szerint pirítóssal, pirított zsemlekockával stb.

6 megjegyzés:

  1. Hát ez nagyon jó ötlet! El is raktározom az ötletet a fejembe, hátha lesz majd olyan alkalom amikor nem lesz mit csináljak a hússal meg a zöldségekkel (ennek igaz kevés az esélye) vagy csak szimplán kiváncsiságból majd megkészitetem.
    Köszi az ötletet :)

    VálaszTörlés
  2. Iza! Egyszer próbáld ki!Megéri.

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails