2009. augusztus 5.

Zabpelyhes keksz aszalt vörösáfonyával

Ezt a kekszet az angolos keksz alapreceptem alapján készítettem pár hete. Ma reggel vettem észre, egy nagyon hasonló kekszet Trinitynél. Úgy látszik egyre gondoltunk:) A tészta hűtését nem számolva az elkészítési idő kb. 40-50 perc sütéssel együtt.

Az aszalt vörösáfonya vásárlásához, egy szép emlék kapcsolódik. Múlt hónapban került bemutatásra Siklóson, a vár tövében "A Tenkes Kapitánya Musical". Annyit mondhatok, hogy nagyon színvonalas előadás kerekedett belőle. A várakozásomat messze felül múlta. Egy könnyed nyári darab volt, közel sem könnyű lovas jelenetekkel tűzdelve. A színészek színvonalas játéka mellett megemlíteném a közel száz fős statiszták ugyancsak színvonalas játékát is. Az előadás hetében Fesztiválvárost építettek a vár tövébe. Igazi Eke Máté korabeli vásári hangulat kerekedett, ott ahol régen is tartották a vásárokat. A kézműves vásárban bemutatásra került és kipróbálható volt többek között, a szövés, vályogtégla készítés, mézeskalács készítés, a fazekas mesterség stb. Az aszalt vörösáfonya is a vásárból származik:) Igényes és színvonalas rendezvény volt. (Sajnos a fényképező gép otthon maradt:(

Hozzávalók: Kb. 60-64 db-hoz 20 dkg vaj vagy margarin, vagy vegyesen,15 dkg aranybarna cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 tojás, kb. 8 dkg finomra őrölt mogyoró, 5 dkg durvára vágott mandula, 10 dkg rozsliszt, 5 dkg fehér liszt, 12 dkg zabpehely, 5 dkg kissé összetört kukoricapehely, 2 teáskanál sütőpor, 8-10 dkg aszalt vörösáfonya.

Elkészítés: A tészta hozzávalóit összekeverjük és fél órára a mélyhűtőbe tesszük. A hideg tésztából diónyi golyókat formálunk és két fólia darab között a tenyerünkkel tallérokat lapítunk belőle. A tallérokat sütőpapírral bélelt lapos tepsire tesszük és 180 fokra előmelegített sütőben 6-10 perc alatt készre sütjük (légkeveréssel gyorsabban sül).

6 megjegyzés:

  1. Kicsit irigyellek a Tenkes kapitányért, és a vár alatti forgatagért! A zabos keksz nálunk is jól fogy. Nekem is van 2-3 féle receptem / kókuszos,aszalt gyüm.-s / , de valahogy én mindég csak karácsony közeledtével kezdek ilyesmit sütni. Pedig szívesen rágcsálja mindenki.

    VálaszTörlés
  2. A Tenkes kapitányát épp most ismétlik a tv-ben, délelőttönként - nagy élmény visszanézni gyerekkorom kedvenceit. El nem tudom képzelni, hogyan oldhatták meg a történeteket - de mint írod, remek előadás lett, ez a lényeg!
    Süni ilyenkor én sem szoktam - most egyébként is konyhakerülő vagyok ebben a hőségben. Ilyenkor élem fel a fagyasztós tartalékokat, de jó is, hogy van mindig mihez nyúlni:)

    VálaszTörlés
  3. Tényleg szeretek aszalt áfonyával kekszet sütni, meg a zabpehely is visszatérő momentum..De az a jó, hogy millió féle recept létezik!! Majd a tiédet is kipróbálom, nagyon szépek lettek!

    VálaszTörlés
  4. Daisy! Ha jövő júliusban esetleg felénk, Siklós felé jársz ismét játszani fogjak.Nagy siker volt, nagyon sokan nem kaptak jegyet, pedig 2000 fős volt a nézőtér és lépcsőkre is adtak ki 130 db jegyet és mind elkelt...

    Gyöngyi!Tudok az ismétlésről, be is állítottam felvételre. Azt kell mondjam, hogy a három órás darab minden lényeges elemét tartalmazza a sorozatnak. A gyógyvizes forrásnál játszódó kedvenc jelenetem is igen jól sikerült, Stohl András lovas akrobatikus mutatványát szájtátva néztük...A vár alatt elhelyezkedő várkert alkalmas a lovas (vágtázó) jelenetek megvalósítására és a nagy tömeg befogadására is, háttérben a várral.

    Ami a sütést illeti, engem nem nagyon befolyásol a hőmérséklet, ha valami nem hagy nyugodni, el kell készítenem:)

    Trinity! Én beleszerettem az aszalt vörösáfonyába. Bár a boltban kapható előre csomagolttal összehasonlítva a vásárban vett valahogy szebb volt, na jó drágább is...

    VálaszTörlés
  5. Az Anzac keksz hasonló ehhez, amit ajándékul kaptunk ausztráliai vendégszereplésünkön. Az eredetijét az I. világháborús katonáiknak küldték a frontra Ausztráliából az asszonyok...
    Unokáimnak kedvence, többször sütöttem én is.

    VálaszTörlés
  6. Ó, köszönöm a tájékoztatást Zsuzsanna!(Valójában magam találtam ki ezt a kekszet,már mint ahogy én készítettem, de hát nincs új a nap alatt:)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails