2009. augusztus 4.

Kolbászos zöldbab leves

Anyu mindig gazdag leveseket főzött. Nálunk nem nagyon voltak híg, vizes levesek és ez a mai napig így van:). A zöldbab leves gyakran készült ebben a kolbászos változatban házi kolbásszal és zsírral:)

Hozzávalók: 20 dkg zöldbab, 2 szál friss sárgarépa, 1 szál friss zöldséggyökér, 1 kisebb zeller vagy egy szelet, zellerzöld, zöldségzöld, 1 evőkanál zsír, 1 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2-3 db közepes krumpli, só, bors, őrölt pirospaprika, 1 evőkanál liszt, 2 evőkanál tejföl vagy fél dl főzőtejszín, házi füstölt kolbász ízlés szerint.

Elkészítés: A zöldségeket megtisztítjuk, feldaraboljuk. A felkockázott hagymát és 1 gerezd felaprított fokhagymát a zsíron megdinszteljük majd hozzá adjuk a felaprított zöldségeket, néhány percig dinszteljük, megszórjuk őrölt pirospaprikával, keverünk rajta néhányt, felöntjük kb. 2 dl vízzel, sózzuk, borsozzuk. Így pároljuk kb. 5 percig, majd adunk még hozzá vizet, kb.1 litert. A zöldségzöld egy részét felaprítjuk a maradékot összekötjük a zellerzölddel és a leveshez adjuk a felkarikázott kolbásszal együtt. Miután a leves felforrt, lassú tűzön főzzük, amíg a zöldségek meg nem főnek, kb.30 perc. Ekkor kivesszük az összekötött zöldeket, a felaprított zöldségzöldet beleszórjuk, a lisztet kevés vízzel és a tejföllel összekeverjük és a leveshez adjuk. Összeforraljuk, elzárjuk a lángot és 10 perc pihentetés után tálaljuk.

3 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails