2009. augusztus 5.

Hagymás pite

Az ötlet a "Sütés" című szakácskönyvből származik. A megadott tészta mennyiség két 18 cm átmérőjű, vagy egy 30-32 cm átmérőjű kerek sütőformához elegendő. (Én ugyan most dupla adagot készítettem, mert meglátogattam Mónika barátnőmet Orfűn, és ajándékba egy nagyobb hagymás pitét vittem. Otthonra maradt a két kisebb, bár nem tűnt olyan kicsinek, mert elég laktató:)
Hozzávalók: A tésztához 18 dkg liszt, 10 dkg hideg kockákra vágott vaj, 1 kávéskanál só, 3-5 evőkanál hideg víz, 1 tojás (elhagyható, a recept nem írja, de én adtam hozzá). A töltelékhez 4 db megtisztított és vékony csíkokra vagy karikára vágott hagyma, 5 dkg margarin, kis csokor petrezselyemzöld, 8 dkg reszelt sajt, 0,5 dl főzőtejszín, 2-3 evőkanál tejföl, 1 tojás+1 a tészta kenéséhez,só, frissen őrölt bors.

Elkészítés: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és 30 percre a hűtőbe tesszük. A felszeletett hagymát a margarinon üvegesre pároljuk közben sózzuk, borsozzuk. Ekkor hozzá adjuk a tejszínt, kb. 3 percig főzzük vele, majd a tűzről levéve hozzákeverjük a reszelt sajtot, a tejfölt, a tojást és bele szórjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet. A tésztát a hűtőből kivéve -attól függően, hogy két kisebb vagy egy nagyobb formában sütjük -kettő illetve négy részre osztjuk, vagyis hogy alulra és felülre is kerüljön tészta. A tésztákat vékonyra kinyújtjuk és kibéleljük vele a sütőformánkat (elég vajas a tészta, a formát külön nem szükséges vajazni). 200 fokra előmelegített sütőben elősütjük, ha van légkeveréssel. Az elősütött tésztára öntjük a tölteléket, ráborítjuk a maradék kinyújtott tésztát, oldalt lenyomkodjuk, megszurkáljuk a tetejét, tojással megkenjük és 200 fokon kb. 20-25 percig sütjük, amíg aranysárga nem lesz a piténk teteje. Melegen, hidegen egyaránt finom.

3 megjegyzés:

  1. Ez nálunk is jöhet! Hagymát-hagymával! Szeretjük a sült hagymát ételbe és lepénybe is. Szoktam reggelire sok-sok sült hagymát sajttal megszórni,borsikafű, kakukkfű, és be a sütőbe. Nagyon finom!

    VálaszTörlés
  2. Örülök, hogy leteszteled nekem ezt a könyvet-ennek alapján már könnyebb lesz a sok receptből válogatnom:))
    Ez is tetszik!!

    VálaszTörlés
  3. Próbáld ki Daisy! Nekünk nagyon ízlett!

    Trinity!Ugye milyen rendes vagyok?:)))Na jó nem esik nehezemre...nagyon jónak találom ezeket a könyveket!

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails