2014. március 12.

Borjúbecsinált


Aki kedvet kapott egy könnyű, bársonyos mártásos becsinálthoz, fogjon hozzá bátran ehhez a napjainkban kissé elfeledett ételhez. Ezúttal egy egyszerű, zöldséges, citromos, tejszínes borjúbecsináltat hoztam.


Hozzávalók

60 dkg sovány borjúhús
2 szál sárgarépa
2 szál petrezselyemgyökér
1 kis gumó zellergyökér
5 dkg zöldborsó
5 dkg gomba
1 kis fej hagyma
1 kis csokor petrezselyemzöld
5 dkg vaj
2 evőkanál liszt
2 dl tej
1 dl tejszín
6-8 szem egész bors
fél citrom




A húst kisebb kockákra vágjuk, forrásban lévő vízbe tesszük és rövid ideig, a hús fehéredéséig előfőzzük, majd leszűrjük, és a keletkezett habot leszedjük. A zöldségeket megtisztítjuk, és a hagyma kivételével kockára vágjuk. Az előfőzött borjúhúst, a zöldségekkel együtt felöntjük annyi hideg vízzel, amennyi egy ujjnyival ellepi és feltesszük főni. A hagymát és a borsot egy vászonzacskóba tesszük, és a becsinálthoz adjuk, majd sóval fűszerezzük. Lefedve közepes lángon addig főzzük, amíg a hús és a zöldségek meg nem puhulnak. Kivesszük a vászonzacskót. A vajat közepes lángon felolvasztjuk, hozzáadjuk az aprított petrezselyemzöldet, a lisztet, és világos rántást készítünk, amelyet hideg tejjel simára keverünk és besűrítjük vele az ételt. Hozzáadjuk a tejszínt, és citromlével savanykásra ízesítjük.

Tipp: a vászonzacskó helyett a borshoz teatojást is használhatunk, ebben az esetben a hagymát egészben az ételbe tesszük, és sűrítés előtt kivesszük.
A fenti elkészítés szerint csirkéből, pulykából, nyúlból, bárányból is készíthetünk könnyű becsináltat.


A recept a Pécsi Borozó 2013. évi tavaszi számában is megjelent.

2 megjegyzés:

  1. A múlt héten a séftanonc kisfiam pont ezt főzött a tankonyhán. Nagyon finom lett, most már legalább látom, hogy nézett ki... Nagyon guszta, legközelebb megfűzöm, hogy készítsen itthon is... :o))

    VálaszTörlés
  2. Kissé elfeledett étel, gyakrabban is készíthetnénk. Jó, hogy tanulják a séftanoncok:)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails