2012. október 25.

Mágnás almás pite


Ez a pite úgy született, hogy valami almás, diós-habos, linzeres süteményt szerettem volna készíteni. A mágnás diós pite meg is felelt alapnak. Annyit variáltam rajta, hogy lekvár helyett kapott egy párolt almás réteget. Tetejére került a diós hab és a rácsok.(A keresztségben a "Mágnás almás pite" nevet kapta:) Elégedettek voltunk a végeredménnyel:)


Hozzávalók 24 x 34 cm nagyságú tepsihez:

30 dkg liszt 
12 dkg zsír
 8 dkg kristálycukor
 1 teáskanál sütőpor
 1 citrom reszelt héja
 2 nagyobb tojás sárgája
1 evőkanál tejföl

az almás réteghez:

80 dkg alma
8-10 dkg kristálycukor
1-2 teáskanál őrölt fahéj
 
 a diós réteghez:

 2 nagyobb tojás fehérje
1 csomag vaníliás cukor
14 dkg cukor
 15 dkg darált dió

 a tészta kenéséhez:

 kevés felvert tojás

Az almákat meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk, lereszeljük. Közepes lángon, lefedve a cukorral és a fahéjjal, puhára pároljuk és hagyjuk langyosra hűlni. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, kétharmad részét kinyújtjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük és rátesszük a párolt almát. A tojásfehérjéket habbá verjük, közben adagolva hozzá adjuk a cukrot és a vaníliás cukrot, majd beleforgatjuk a darált diót és az almára kenjük. A félretett tésztát kinyújtjuk, derelyevágóval kb. 1, 5 cm széles csíkokat vágunk és ferdén berácsozzuk vele a süteményt. A rácsot megkenjük felvert tojással. 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt aranysárgára sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e. Szeleteljük, kevés porcukorral megszórva kínáljuk.

2012. október 19.

Sült galambgomba

Egy újabb gombás étel, amely az egyik számomra kedves erdei gombából, a galambgombából, vagy népies nevén, galambicából készült. Amivel leginkább jellemezni tudnám: egyszerű, gyors és finom. Kínálhatjuk előételként is, de egy hétköznapi vacsorát is különlegessé tehetünk vele.
Aki teheti, próbálja ki! 

A recept először a Kifőztük júliusi számában jelent meg.


 Hozzávalók

60 dkg
galambgomba (csak a kalapja)
 2 dl száraz fehérbor
3-4 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál balzsamecet
6 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyemzöld

frissen őrölt bors

a tálaláshoz:
 
friss fehér kenyér vagy pirítós



A gombát megtisztítjuk, alaposan átmossuk, lecsöpögtetjük. Az olívaolajat, a fehérbort, a balzsamesetet, az apróra vágott fokhagymagerezdeket elkeverjük egy tálban, beleforgatjuk a gombát,majd sózzuk, borsozzuk. Legalább 3-4 órát hagyjuk a pácban érlelődni. Majd sütőtálba önjük a páccal együtt és elterítjük úgy, hogy a gomba egy rétegben legyen. 180 fokra melegített sütőbe tesszük, és 15-20 percig sütjük. Ekkor átkeverjük, megszórjuk az apróra vágott petrezselyemmel és további 10-15 percig sütjük, amíg nem marad lé a gomba alatt. (Ha túl sok levet ereszt a gomba, keveset öntsünk le róla és így süssük tovább.)
Melegen, friss fehér kenyérrel vagy pirítóssal kínáljuk.

Tipp: a megmaradt gombaszárakat változatosan felhasználhatjuk, tehetjük levesbe, száríthatjuk (természetesen nagyobb mennyiségű gombával vagy gombaszárral) készíthetünk belőle pástétomot, vagy egyszerűen csak rántottát.

2012. október 18.

Grillezett karaj padlizsánraguval

 

A grillezett karaj padlizsánraguval talán egy kissé a nyarat idézi, de aki egy gyors ebédet, vagy vacsorát szeretne készíteni most is elkészítheti, hiszen ősszel is kapható padlizsán, paradicsom.

Ez a recept először a Kifőztük szeptemberi számában jelent meg.


Hozzávalók 2 személyre

4 szelet karaj
2 db közepes zsenge padlizsán
2 db paradicsom
3-4 gerezd zúzott fokhagyma
4-5 evőkanál olívaolaj
5 dkg juhtúró
frissen őrölt bors
friss bazsalikom levél

 
A karajszeleteket enyhén sózzuk, borsozzuk, átkenjük olívaolajjal. Közepes lángon felhevített grillserpenyőben oldalanként 2,5-3 percig sütjük. A padlizsánokat héjastól felkockázzuk és közepes lángon felhevített olívaolajon megsütjük. Közben sózzuk, borsozzuk és zúzott fokhagymával ízesítjük. Amikor a padlizsán megpuhult, hozzáadjuk az egyik szeletekre vágott paradicsomot és 1-2 percig együtt sütjük. A tűzről levéve hozzáadjuk a másik szeletelt paradicsomot. Tálaláskor juhtúróval és friss bazsalikommal megszórva adjuk a grillezett karaj mellé.

2012. október 3.

Csicseriborsós-spenótos leves

A csicseriborsós-spenótos leves még tavasszal készült, friss spenóttal, vajretekkel. Hozzávalói ősszel is fellelhetőek, így most is elkészíthetjük. Használhatunk hozzá száraz és előre megfőzött csicseriborsót, de az üveges, előre főzött is megfelel a célnak.

A recept a Kifőztük májusi számában jelent meg


Hozzávalók 
 
2-3 evőkanál olívaolaj
1 nagyobb vöröshagyma
2 vajretek
25 dkg főtt csicseriborsó (vagy konzerv)
30 dkg spenót
1,5 l húsleves
1/2 dl száraz fehérbor

frissen őrölt bors
 
a tálaláshoz:
pirítós


A vékonyra szeletelt hagymát felhevített olajon megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a hámozott, nagyobb darabokra vágott vajretket és addig pároljuk a hagymával, amíg üvegesedni nem kezd. Hozzákeverjük a főtt, lecsöpögtetett csicseriborsót és felöntjük húslevessel. Szükség esetén sózzuk, borsozzuk. A levest közepes lángon 10-15 percig főzzük, amíg a hozzávalók teljesen meg nem puhulnak. Ekkor a leveshez adjuk a tisztára mosott spenótleveleket, a fehérbort és további 10 percig főzzük. Forrón, pirítós kenyérrel tálaljuk.

Tipp: a főtt csicseriborsó helyett, üveges, előfőzött csicseriborsó konzervet is használhatunk. Mielőtt a levesbe tesszük öblítsük le.
A csicseriborsó főzése: a készítést megelőző este bő vízbe áztatjuk, majd másnap friss vízben, amelybe egy kávéskanál szódabikarbónát szórtunk, körülbelül 20 perc alatt puhára főzzük. Ehhez az ételhez 10-15 dkg száraz csicseriborsót vegyünk.

2012. október 2.

Burgonyatorta

Burgonyatorta olasz módra, adhatnám ezt az alcímet is. Mozzarella sajttal és hagymával készül. Hasonló a franciák csőben sült burgonyája, amelyhez mozzarella helyett gruyerre sajtot, a hagyma helyett csak fokhagymát használnak.

A recept a Kifőztük szeptemberi számában jelent meg.


Hozzávalók 20 cm átmérőjű tortaformához

1 kg burgonya
1 közepes hagyma
3 gerezd zúzott fokhagyma
10 dkg mozzarella sajt
5 dkg parmezán vagy más kemény sajt
8 dkg vaj
2-3 evőkanál tej
frissen őrölt bors

a sütőforma kenéséhez:

1-2 dkg puha vaj

tálaláshoz:

zöldfűszerek
saláta

A megtisztított burgonyát és a hagymát vékonyan legyaluljuk. Külön-külön hideg vízbe áztatjuk legalább 30 percre. A vajat felolvasztjuk és hozzákeverjük a zúzott fokhagymát. A sajtokat lereszeljük. A tortaformát kibéleljük sütőpapírral, átkenjük vajjal. A burgonyát és a hagymát leszűrjük. Egy réteg burgonyát teszünk a tortaforma aljára, rászórunk egy réteg hagymát, sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk fokhagymás vajjal, végül megszórjuk mozzarellával és parmezánnal. Addig folytatjuk a rétegezést, amíg a hozzávalók el nem fogynak. Felülre burgonya kerüljön, amelyet a maradék fokhagymás vaj és a tej keverékével locsolunk meg. A burgonyatortát letakarjuk alufóliával és 210 fokra melegített sütőben 30 percig sütjük. Levesszük az alufóliát és további 30 percig sütjük, amíg a burgonya meg nem puhul, és aranybarnára nem sül. 10 perc pihentetés után kivesszük a formából, szeleteljük és zöldfűszerrel díszítve, salátával kínáljuk.

Tipp: sültek mellé köretként is kínálhatjuk.

2012. október 1.

Spagetti carbonara

 Lenyűgöz az olasz tésztaételek egyszerűsége. Kevés hozzávalóból remek ízek varázsolhatóak. Ilyen a spagetti carbonara is. Nem is kell más a spagetti mellé csak egy kis (házi) füstölt szalonna, néhány tojás, sajt és aki szereti fokhagyma, esetleg zöldfűszer. (Ez utóbbiak elhagyhatóak.)

A recept a Kifőztük szeptemberi számában jelent meg.


Spagetti carbonara

Hozzávalók

40 dkg spagetti
20 dkg füstölt szalonna
2-3 evőkanál olívaolaj
2 dkg vaj
3-4 gerezd fokhagyma
4 közepes friss tojás
6-8 dkg reszelt parmezán sajt vagy más kemény sajt
frissen őrölt bors

tálaláshoz:
reszelt parmezán vagy más kemény sajt
zöldfűszerek (elhagyható)

A spagettit forró sós vízben all dente, azaz harapható állagúra főzzük. A szalonnát vékonyan felcsíkozzuk. Az olívaolajat egy nagy serpenyőben, közepes lángon felmelegítjük. Egy megtisztított fokhagymagerezdet késsel szétnyomjuk, és az olívaolajhoz adjuk a szalonnával együtt. Amikor a fokhagyma barnulni kezd, kivesszük, a szalonnát addig sütjük, amíg ropogós nem lesz. A tojásokat felverjük, hozzáadjuk a reszelt sajtot és sózzuk, borsozzuk. A megfőtt spagettit leszűrjük, hozzákeverjük a szalonnához és átmelegítjük. A lángról levéve hozzákeverjük a maradék zúzott fokhagymát, a vajat és végül a tojásos keveréket. Jól átkeverjük, melegen reszelt sajttal, zöldfűszerekkel megszórva tálaljuk.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails