2012. május 30.

Petrezselymes szegfűgomba sütve



A sült petrezselymes szegfűgomba elkészítését, Joanne Harris: "A francia konyha" című szakácskönyvében található egyik recept ihlette. A bőséges esőzésnek köszönhetően mostanság dúskálhattunk erdei gombákban. Szép, egészséges szegfűgombát kínáltak a piacon, amelynek nem tudtam ellenállni. Ezúttal nem leves készült belőle, hanem ez a fokhagymás, konyakos, olívaolajos, petrezselymes sült gomba. Házi, öreg-tésztás kenyérrel tálaltam. Melegen is igen finom, de hidegen az ízek valahogy intenzívebbek voltak. Készíthetjük gyors vacsoraként, vagy akár előételként. Más erdei gombákból, vagy vegyesen, többféle gombából is kipróbálhatjuk.


Hozzávalók:
20-30 dkg szegfűgomba vagy tetszés szerinti erdei gomba
2-3 evőkanál olívaolaj
2-3 dkg vaj
1 evőkanál konyak (vagy fehérbor)
3-4 gerezd friss fokhagyma
1 kis csokor petrezselyemzöld
frissen őrölt bors
Elkészítése igen egyszerű. A gombát megtisztítjuk, alaposan átmossuk, lecsöpögtetjük. Az olívaolajat, a konyakot, az apróra vágott friss fokhagymagerezdeket elkeverjük egy tálban, beleforgatjuk a gombát, majd sózzuk borsozzuk. Egy órát hagyjuk ebben a pácban érlelődni. Majd sütőtálba önjük a páccal együtt, vékonyan elterítjük és rászórjuk az apró darabokra vágott vajat. 180 fokra melegített sütőbe tesszük és kb. 10 percig sütjük. Ekkor átkeverjük, megszórjuk az aprított petrezselyemmel és további 8-10 percig sütjük, amíg nem marad lé a gomba alatt. (Ha túl sok a lé, keveset öntsünk le róla és így süssük tovább. A levet egy gombás mártáshoz fel lehet használni.)
Melegen, hidegen egyaránt tálalható. Friss fehér kenyeret, pirítóst kínálhatunk hozzá.

2 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails