2012. április 20.

Zöldséges lepénytorta


A zöldséges lepénytorta is a Kifőztük áprilisi számában jelent meg. Alapja egy vajas tészta, amelyet változatosan tölthetünk. Ezúttal olyan zöldségek kerültek bele, amelyek szinte egész évben kaphatóak, vagy fagyasztott, szárított, esetleg konzerv (gondolok itt a kukoricára) formában megtalálhatóak. Tavasszal, nyáron, ősszel az éppen kapható friss zöldségekből készítsük.


Hozzávalók

a tésztához:

20 dkg liszt
12 dkg hideg vaj
3 evőkanál tejföl
1 kávéskanál só

a töltelékhez:

10 dkg csiperkegomba
5 dkg szárított vargánya
15 dkg párolt vagy konzerv kukorica
10 dkg cukkini
2 közepes hagyma
5 dkg aszalt paradicsom
1 kávéskanál szárított kakukkfű
1 kávéskanál aprított friss rozmaring
6 dkg vaj
frissen őrölt bors
5 dkg reszelt sajt

a tészta kenéséhez:

1 kisebb felvert tojás


A vajat kisebb darabokra vágjuk, a liszttel, a tejföllel és a sóval tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagoljuk, és 1 órára hűtőbe tesszük.
A szárított vargányát 10 percre vízbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk és felszeleteljük A hagymát, a csiperkegombát, a cukkinit felszeleteljük, az aszalt paradicsomot apró darabokra vágjuk. A vajat közepes hőfokon felolvasztjuk, a hagymát üvegesre sütjük rajta. Hozzáadjuk a lecsöpögtetett kukoricát, a gombákat, ízesítjük kakukkfűvel, rozmaringgal, végül sózzuk, borsozzuk. 10 percig pároljuk, majd a cukkinit és az aszalt paradicsomot is hozzákeverjük. 5-6 percig sütjük, amíg a zöldségek leve el nem párolog, majd hagyjuk hűlni.
A tésztát lisztezett felületen 30-35 cm átmérőjű kör alakú lappá nyújtjuk. A reszelt sajtot a lapra szórjuk, úgy hogy 4-5 cm pereme maradjon. A sajtra halmozzuk a kihűlt tölteléket, majd ráhajtjuk az üresen hagyott tésztaperemet úgy, hogy a közepe szabadon maradjon. A tésztát felvert tojással megkenjük. 200 fokra melegített sütőben 25-30 perc alatt aranysárgára sütjük. Melegen, cikkekre vágva kínáljuk.



2 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Köszi! Nekünk ízlett. Különösen még frissen nagyon finom, kicsit ropogós a tészta....

      Törlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails