2012. április 17.

Hamburgerzsemle

Létezik egy kelt tészta, amely az első számú kedvencem. Ez a tészta nem más mint az acma, a török zsemle tésztája. Olyan mint az a bizonyos mesebeli Pom Pom, bámulatosan tudja változtatni az alakját, formáját. Apróbb módosításokkal készítettem már belőle pl. húsvéti fonott kalácsokat, édes fonott kalácsokat, perecet, buktákat, medvehagymás csigát stb.
Számomra nem is volt kérdés, hogy a hamburgerzsemlét is ebből a tésztából fogom készíteni. A zsemlék tetejére pirított szezámmag került.
Hozzávalók
6 db közepes hamburgerzsemléhez
:

30 dkg liszt és amennyit még felvesz a gyúrásnál
1 dl langyos tej
1,2 dl joghurt
0,8 dl étolaj vagy szőlőmagolaj
2 dkg élesztő
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál só
2 evőkanál cukor
1 tojás
pirított szezámmag a szóráshoz

A langyos tejhez adjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és 2-3 percig pihentetjük. A lisztet egy tálba tesszük, hozzáadjuk a sót és a sütőport. Az élesztős tejhez keverjük a joghurtot és az olajat, majd a liszthez öntjük. A tojást felverjük, keveset kivéve belőle a zsemlék kenéséhez, a többit a liszthez öntjük, majd bedagasztjuk a tésztát. Ezt követően kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát hat egyenlő részre osztjuk, átgyúrjuk és zsemléket formálunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, úgy hogy kellő távolságot hagyjunk a zsemlék között. Langyos helyen további 20-25 percig kelesztjük, majd átkenjük a maradék felvert tojással és megszórjuk pirított szezámmaggal. 180 fokra melegített sütőben kb.25 perc alatt aranybarnára sütjük.


Tipp: Hűvösebb időben a lisztet meglangyosíthatjuk a mikrohullámú sütőben. Kelesztéskor nagyobb zacskót (vagy pl. új szemeteszsákot) húzzunk a tálra, sőt még le is takarhatjuk, mert így jobban kel a tészta:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails