2012. május 31.

Rozé kacsamell szegfűgombás metélttel

 A szép, friss szegfűgomba egy újabb étel elkészítését ihlette: rozé kacsamell szegfűgombás metélttel. Amíg a kacsamell sül, a metélt és hozzá mártás is elkészül. Egyszerű, gyors fogás. A tésztához használhatunk a sült szegfűgombából is, ekkor csak egy kis tejszínes mártással elkeverjük és összeforraljuk.


Hozzávalók két adaghoz:

1 db kacsamell (kb. 30-35 dkg)

25 dkg széles metélt
6-8 dkg szegfűgomba
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál olívaolaj
2 dkg vaj
1 teáskanál liszt
1 dl tejszín
1 kis csokor petrezselyemzöld
 frissen őrölt bors
 
A szárazra törölt kacsamell bőrös felét beirdaljuk, sózzuk, borsozzuk. Közepes lángon felforrósított serpenyőben, bőrös felével lefelé 6-8 percig, majd megfordítjuk és további 3 percig sütjük. Ezt követően 150 fokra melegített sütőben további 10 percig sütjük. (Így világosabb rozé lesz:) aki sötétebben szereti, rövidebb ideig süsse.)
A széles metéltet forró sós vízben kifőzzük
A vajat felolvasztjuk,  megtisztított, megmosott, lecsöpögtetett gombát hozzáadjuk, megszórjuk apróra vágott fokhagymával és 2-3 percig sütjük. Rászórjuk a lisztet, felöntjük tejszínnel és kevés vízzel, majd sózzuk, borsozzuk. (Tipp: ha van kéznél, a víz helyett használjunk húslevest és kevés fehérbort is adhatunk hozzá.) 5-6 percig főzzük a gombás mártást, majd beleforgatjuk a széles metéltet. Aprított petrezselyemmel megszórjuk.
Melegen tálaljuk úgy, hogy a szegfűgombás metélt kerüljön alulra és rá a félbe vagy szeletekre vágott kacsamell.

2 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails