2011. szeptember 29.

Szüreti kakaspaprikás

A szüret az ősz legfontosabb társadalmi eseménye, a jókedv és a vidámság napja. Megélénkül a szőlőhegy, közösségi esemény lévén összejönnek a rokonok, a család, a barátok, a szomszédok. Az egész napos munka alatt gyakori a tréfálkozás, hangoskodás, éneklés. A szüret befejeztével a szorgoskodókat terített asztalon várja a szüreti lakoma. Baranyában ma is baromfiból készült szüreti paprikást főznek, hosszú lével, burgonyával. Esetenként zöldséggyökeret és sárgarépát is adnak hozzá. A gazdag leves után kelt kalács, kelt rétes vagy pogácsa kerül az asztalra. A házigazdák ügyelnek arra, hogy senki se maradjon éhes a szüretelők közül.

Szüreti kakaspaprikás

A háziasszonyok szüretre kakasokat, tyúkokat, csirkéket vagdostak, ebből készült a szüreti paprikás. Nagymamám jellemzően kakasból készítette, négyfelé vágott krumpli, csipetke és néha zöldséggyökér, sárgarépa is került a levesbe. Hatalmas zománcozott lábosban tette a szüretelők elé, akik bádogtányérokból kanalazták ki a levest. A szüreti kakaspaprikás ezúttal szőlőfejes tésztával készült.


Hozzávalók: 1 db kb. 3 kg-os kakas feldarabolva, 3-4 db nagyobb hagyma, 3-4 db közepes sárgarépa, 3-4 db közepes zöldséggyökér, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, 1 kg nagyobb krumpli, 1 nagyobb paradicsom, 1 nagyobb zöldpaprika, 4 gerezd fokhagyma, 2-4 db csípős paprika (pl.: bicskepaprika), 2-3 evőkanál őrölt pirospaprika, só, frissen őrölt bors, 1-2 evőkanál zsír, szőlőfejes tészta

A finomra vágott hagymát nagy edényben a zsíron üvegesre sütjük. Megszórjuk őrölt pirospaprikával és hozzáadjuk a tisztított, darabokra vágott kakashúst. Keverünk rajta néhányat, felöntjük kevés vízzel, majd 5-10 percig pároljuk. Ezután annyi vizet adunk hozzá, amennyi levest szeretnénk készíteni, kb. 2,5-3,5 liternyit. Ízesítjük sóval, frissen őrölt borssal, a csokorba kötött petrezselyemzölddel, a paradicsommal, a zöldpaprikával és a csípős paprikákkal. Forrás után, fedő alatt lassú tűzön főzzük kb. 80 percig, ekkor hozzáadjuk a megtisztított és hosszában félbevágott sárgarépát, zöldséggyökeret. További 60 perc főzést követően a levesbe tesszük a tisztított, hosszában négy felé vágott krumplikat. A kakaspaprikás akkor készül el, amikor a hús elválik a csonttól és a krumpli is megfőtt. Az utolsó 15 percben a leveshez adjuk a szőlőfejes tésztát is, és addig főzzük, amíg fel nem jön a leves tetejére. Tálalás előtt kivesszük a levesből a petrezselyemzöldet, a főtt paprikát és paradicsomot. Forrón, tejföllel kínáljuk.

A recept a Pécsi Borozó őszi számában jelent meg.

6 megjegyzés:

  1. Milyen jó is az! Pláne egy igazi kapirgálós kakasból, illetve csakis abból érdemes, így van ereje, íze.))

    VálaszTörlés
  2. De finom lehet, jó kis sültpaprikával enném

    VálaszTörlés
  3. ezer éve nem ettem kakaspörit, pedig, amíg Apukám élt nagyon gyakran ettünk, mert neki az volt a kedvence. Nagyon tetszik a tészta benne! Olvastam az elözö posztban, hogyan kell csinálni. Köszi érte! :)

    VálaszTörlés
  4. Teakert! Ez a hosszú lével készült paprikás abból készült:)

    VálaszTörlés
  5. Ancsika!Szüretkor nálunk hosszú lével készül a paprikás. Nekem nagyon ízlett a szőlőfejes tészta, jól passzolt a leveshez. Érdemes kipróbálni!Örülök, hogy tetszik:)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails