2011. szeptember 29.

Szőlőfejes tészta

A szőlőfejes tészta Siklós környékén ismert egyedi mintázatú tészta, amelynek formázásához a tormareszelő felületét használják. A tésztán keletkező domborulatok a szőlőszemekre, szőlőfürtre (fejre) emlékeztetnek, innét ered az elnevezése. Sós vízben kifőzve, tejföllel elkeverve pörköltökhöz készítették, de szüretkor került a hosszú lével készített paprikásba is.

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2 tojás, 1-1,5 dl víz, 1 kávéskanál só

Eldolgozzuk a tojásokat vízzel és sóval. Hozzáadjuk a lisztet, majd jól kidolgozott lágy tésztává gyúrjuk. Lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtjuk és 1,5-2 cm-es csíkokra vágjuk. A csíkokat kockákra daraboljuk, ezt követően mintázzuk a tésztát. A tormareszelőt a bal kezünkben fogjuk, jobb kezünk hüvelykujjával a lyukacsos felültnek nyomjuk a tésztát, és legördítjük a reszelőről. Domború mintázatú hengereket, kagylókat kapunk. Forrásban lévő levesben vagy sós vízben kifőzzük. Köretként kínálva tejföllel elkeverve tálaljuk. (Forrás: Baranyai konyha című szakácskönyv)

A recept a Pécsi Borozó őszi számában jelent meg.

8 megjegyzés:

  1. Ez nagyon mutatós. Ki fogom próbálni.

    VálaszTörlés
  2. Lehet, hogy az egyetlen környékbeli vagyok, aki még sosem hallott róla??

    VálaszTörlés
  3. Vali! Örülök, hogy tetszik! Szerintem érdemes kipróbálni!

    VálaszTörlés
  4. Netuddki!Nem hinném, hogy egyedül lennél....Pontosan ez volt a célom, hogy ne kerüljön feledésbe, aki eddig nem ismerte - legyen az környékbeli vagy távolabb lakó - ismerje meg, készítse:)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails