2011. szeptember 30.

Cimetös (fahéjas) kelt rétes

Siklós környékén szüretkor – mint mindig az öröm napján – töltött kalácsot vagy kelt rétest adtak a paprikáshoz. A kelt rétes tésztáját, miután megkelt, ugyanúgy kinyújtották, mint a hagyományos rétesét. Tölteléke is ugyanaz volt, készítették almával, mákkal, dióval, „puttyogatott” meggyel, búzadarával, túróval és őrölt fahéjjal. A „cimetös kelt rétösnek” azaz a fahéjas kelt rétesnek Alsó-Baranyában különleges készítési módja volt. Három kinyújtott levélből készült, amelyeket egymásba tekertek. A megadott mennyiség egy közepes „szahány”-ra (tepsire) elegendő.

Hozzávalók:60 dkg liszt + még amennyit felvesz a dagasztásnál, 3 dkg élesztő, 2+2 dl langyos tej, 3 nagy evőkanál tejföl, 3 evőkanál cukor, 1 tojás, 4 evőkanál olvasztott zsír, csipet só; a töltelékhez, 20 dkg kristálycukor, 2-3 evőkanál őrölt fahéj, mazsola, olvasztott zsír

A tésztához 2 dl langyos tejben elkeverünk 1 evőkanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a megkelt élesztős tejet, a tejfölt, a cukrot, a sót, a tojást és apránként adagolva a langyos tejet. A kelt tésztánál kicsit lágyabb tésztát dagasztunk. A végén beledolgozzuk az olvasztott zsírt. A jól kidolgozott tésztát lisztezett felületre öntjük, és három cipót formázunk belőle, amelyek tetejét átkenjük olvasztott zsírral. Letakarva, 40-50 percig langyos helyen kelesztjük. Ezt követően vászonabrosszal leterített asztalon – a hagyományos rétes készítésnél szokásos módon – vékonyan kihúzzuk az első tésztát. Meglocsoljuk olvasztott zsírral, megszórjuk fahéjas cukorral, meghintjük mazsolával. Hosszabbik oldala mentén, az abrosz segítségével feltekerjük. Kinyújtjuk a második cipót, azt is meglocsoljuk olvasztott zsírral, megszórjuk fahéjas cukorral, meghintjük mazsolával. Az előzőleg feltekert rudat a második tészta szélére helyezzük és feltekerjük. Ugyan így járunk el a harmadik kinyújtott tésztával is. A kelt rétest egészben hagyva, zsírozott tepsibe hajlítjuk, átkentük olvasztott zsírral és 30 percig kelesztjük. 180 fokra melegített sütőben 30-40 perc alatt készre sütjük. Szeletelve, langyosan kínáljuk.

Tipp: A kelt rétes készítéséhez, ne használjunk hideg lisztet. Készíthetjük réteslisztből is, vagy fele-fele arányban finomlisztből és réteslisztből. A keltrétest úgy is a tepsibe tehetjük, hogy annak megfelelő hosszúságú rudakra vágjuk.

A recept a Pécsi Borozó őszi számában is olvasható.

14 megjegyzés:

  1. Nagyon, nagyon finom lehet!Gondolom grízesen is el lehet készíteni.

    VálaszTörlés
  2. No ezt már annál inkább ismerem!
    Egy szüreten sem voltam, ahol sikerült volna annyi tepsivel készíteni, hogy el ne fogyjon!

    VálaszTörlés
  3. Ilyet még sosem láttam/ettem! Ki kell próbálnom! Köszönöm a receptet!!

    VálaszTörlés
  4. Hallottam már róla, de nem is láttam és így nem is kóstoltam még sosem! Nagyon tetszik! :)

    VálaszTörlés
  5. Szemem, szám tátva maradt.

    VálaszTörlés
  6. Igen-igen, a jó öreg kelt rétes igazi szüreti finomság:)

    VálaszTörlés
  7. Zsuzsa! Örülök, hogy tetszik!

    VálaszTörlés
  8. Ancsika! Remélem kipróbálod!:)

    VálaszTörlés
  9. ezt meg kell sütnöm! Csak egy kérdés. Ha jól értelmezem ez egy hosszú rúd , de milyen hosszú legyen? Éva

    VálaszTörlés
  10. Kedves Éva! Az attól függ, milyen vékonyra nyújtod a tésztát.Nincs előírás:) Igen, ez egy hosszú rúd, amelyet a tepsibe hajlítasz, de tekerheted is:)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails