2011. szeptember 19.

Briós

A briós a franciák kedvelt péksüteménye, szívesen fogyasztják reggelire. Sok – bonyolult és egyszerűbb – receptje létezik, a formázása is igen változatos. Ezúttal egyszerűen elkészíthető brióst hoztam, amelyet a hazai pékségekben is megtalálható formára alakítottam.

A recept a Kifőztük szeptemberi számában jelent meg.

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 8 dkg vaj, 1 dl langyos tej, 1 dl natúr joghurt, 2 dkg élesztő, 1 teáskanál sütőpor, 2 tojás sárgája, 2 evőkanál cukor, csipet só;a tészta kenéséhez:1 tojás sárgája, a szóráshoz: 3-4 evőkanál kristálycukor. A langyos tejhez keverünk egy teáskanál cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk. Tálba tesszük a lisztet, hozzáadjuk a maradék cukrot, a sót, a sütőport, és összekeverjük. Felolvasztjuk a vajat. A liszthez adjuk az élesztős tejet, a joghurtot, az olvasztott vajat és a két tojás sárgáját, és bedagasztjuk a tésztát. Ha ragad, lisztet adunk hozzá. Langyos helyen 40-50 perc alatt a duplájára kelesztjük, majd lisztezett felületen átgyúrjuk. Hat egyenlő részre osztjuk, mindegyiket ujjnyi vastagra sodorjuk, azután csiga alakban feltekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a briósokat, és letakarva 15-20 percen át kelesztjük. Ezt követően megkenjük tojássárgájával és megszórjuk kristálycukorral.
180 fokos sütőben 25-30 perc alatt aranysárgára sütjük.

7 megjegyzés:

  1. Igen, a briós tényleg elég sokféle formában létezik, néha azt gondolom pár nem is az csak ráírják/mondják. Ez a fajta az igazi, magyaros, ha azt mondjuk briós erre gondolunk. Elvittem a receptet hidegebb időkre, reggelire.)) Nem tudod véletlen, van olyan is, amiben mazsola van? Mintha erre emlékeznék a "kisboltból"..A fotók is szépek, olyan Aledások)))

    VálaszTörlés
  2. Teakert!Keverj a tésztához mazsolát és máris tudsz mazsolás brióst készíteni:)Aledát és blogját ezidáig nem ismertem. (Pöttyös háttérrel sokan fotóztak pl. én is már korábban is:)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szépek lettek! Már el is mentettem a receptet, biztos meg is sütöm!

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails