2011. június 27.

Szűzpecsenye gombás kosárkával

A recept a Kifőztük júniusi számában jelent meg.

Hozzávalók két adaghoz: 40-50 dkg szűzpecsenye, 8 dkg vaj, só, frissen őrölt bors; a gombás kosárkákhoz: 2 db 16 x 18 cm-es leveles tészta, 6 dkg füstölt szalonna, 10 dkg erdei gomba, 2 szál zöldhagyma, 2-3 szál petrezselyemzöld, 1 gerezd fokhagyma, 1 tojás, 1 dl tejszín,4 dkg vaj Sóval és borssal fűszerezzük a szűzpecsenyét. Nagy serpenyőben felforrósítjuk a vajat, és egészben, oldalanként 1-2 percig sütjük benne a húst. Azután a levével együtt tepsibe tesszük, és sütőben sütjük tovább. (Ha a serpenyő sütőben is használható, akkor abban sütjük.) 1-1,5 dl vizet teszünk a hús alá, és alufóliával fedjük a tepsit. 190 fokra melegített sütőben 20 percig sütjük a húst, majd levesszük a tepsiről az alufóliát. További 15-25 percig sütjük a húst, közben forgatjuk, hogy minden oldala egyenletesen süljön. A sütés ideje a kívánt minőség elérésétől függően 35-45 perc között mozog.
A gombás kosárkákhoz kivajazunk két szuflétálkát, és leveles tésztával béleljük. Leöntjük a tisztított erdei gombát forró vízzel, azután lecsöpögtetjük. Szeleteljük a petrezselyemzöldet és a zöldhagymát. Csíkokra vágjuk a füstölt szalonnát, és 3 dkg vajon üvegesre sütjük. Hozzáadjuk az erdei gombát, a szeletelt zöldhagymát, és közepes lángon 5-6 percig pároljuk. Fölverjük a tojást a tejszínnel, beletesszük a gombás keveréket, a petrezselyemzöldet, a zúzott fokhagymát, és sózzuk, borsozzuk. A tésztával bélelt szuflétálkákba öntjük a tölteléket.
190 fokra melegített sütőben 20-25 percig sütjük, amíg át nem sül.
10 perc pihentetés után 2 cm-es szeletekre vágjuk a megsült szűzpecsenyét, és gombás kosárkával meg zöld salátával tálaljuk.

4 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails