2011. június 14.

Cseresznyés torta mascarpónéval

Ritkán készítek tortát, de néha én is elcsábulok. Ilyenkor az egyszerű formákat részesítem előnyben. Cseresznyéből szerettem volna valamilyen desszertet, tortát készíteni. Valamiért a cseresznye kissé háttérbe szorul, ha süteményről van szó, de ha megtaláljuk azt az elkészítési módot, amelynél a cseresznye megőrzi a húsosságát, színét, ízét, bizony remek élményben lesz részünk.
Ezt a mascarpónés tortát saját elképzelés alapján készítettem. Biztos lehet még rajta finomítani, de így elsőre is igen finomra sikeredett. A torta alapja kéttojásos olajos piskóta. A cseresznye kevés párolás után keményítővel lett sűrítve, így jól megőrizte színét, húsosságát. A mascarpónéhoz 3 tojásból készített zabaglione került, amely növelte a krém mennyiségét és ugyanakkor könnyítette is.
Hozzávalók: a tésztához 2 tojás, 15 dkg liszt, 6 dkg cukor, 0,8 dl (80 ml) olaj, 0,5-7 dl (50-70 ml) tej, fél csomag sütőpor, fél citrom reszelt héja. A cseresznyés réteghez 60-70 dkg magozott cseresznye, 8-10 dkg cukor, 1 púpozott evőkanál keményítő, 0,5 dl víz. A mascarpónés réteghez 25 dkg mascarpóne, 6 dkg porcukor. A zabaglione-hoz 3 nagyobb tojás sárgája, 3 evőkanál kristálycukot, 0,8-1 dl fehérbor.
A tésztához habosra keverjük a tojásokat a cukorral, majd hozzáadjuk az olajat és a reszelt citromhéjat. A liszthez keverjük a sütőport, majd a tojásos keverékbe forgatjuk. Tejjel lazítjuk a tésztát, amit majd sütőpapírral bélelt 24 cm átmérőjű kerek formába öntünk. 180 fokra melegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük. Miután kihűlt a tészta, tortagyűrűvel egyenletesre vágjuk a szélét és a piskótán hagyjuk. (Tortagyűrű helyett kerek tortasütő formát is használhatunk.)
A magozott cseresznyéhez keverjük a cukrot és 8-10 percig pároljuk, amíg a cseresznye kevés levet nem ereszt, de ugyanakkor még nem főnek szét a szemek. A keményítőt elkeverjük a vízzel és a párolt cseresznyéhez adjuk, besűrítjük. Minimum 10 perc hűlés után a piskótalapra öntjük és egyenletesen elosztjuk a cseresznyét.
A zabaglione hozzávalóit egy hőálló tálban elkeverjük, majd vízgőz felett folytonosan kevergetve, kissé verve habbá főzzük és hagyjuk kihűlni.
A mascarpónét a porcukorral jól kikeverjük, majd hozzáadjuk a kihűlt zabaglione-t, jól elkeverjük és a cseresznyés rétegre kenjük. 4-5 órát vagy egy éjszakát hűtjük. A (tortát körbevágva) a tortagyűrűt eltávolítva, hidegen, cseresznyeszemekkel díszítve kínáljuk a tortát.

Tipp: a tortalap néhány nappal előbb is elkészíthető. A cseresznyés és a mascarpónés rétegnél a cukor mennyisége ízlés szerint növelhető vagy csökkenthető.

2 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails