2011. június 26.

Zöld fűszeres burgonyás lepény

Az alábbi recept a Kifőztük júniusi számában jelent meg.

Ennek a lepénynek nem a tésztájába, hanem a tetejére kerül a főtt burgonya, amelyet zöld fűszerekkel ízesítünk. Kevés alapanyagból kiadós, laktató lepényt készíthetünk nyári kirándulásra, strandolásra.
Hozzávalók a tésztához: 25 dkg liszt, 1,5 dkg élesztő, 1,5 dl langyos víz, 2 evőkanál olívaolaj, 1kávéskanál cukor, 1 teáskanál só; a zöld fűszeres burgonyás réteghez: 6-8 közepes burgonya, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 ág friss rozmaring, 2 ág kakukkfű, 2 szál zöldhagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, 1/2 dl olívaolaj, só, frissen őrölt borsSós vízben héjastul megfőzzük a burgonyát. Azután hámozzuk és vékonyra szeleteljük. A langyos vízbe keverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, kevés lisztet szórunk rá, fölfuttatjuk, majd belekeverjük az olívaolajat. Tálba mérjük a lisztet, hozzáadjuk a sót meg az élesztős keveréket, és jól bedagasztjuk a tésztát. Letakarjuk, és langyos helyen egy óra alatt duplájára kelesztjük.
Vékonyan kiolajozunk 25 x 35 cm-es tepsit. Két kézzel kissé széthúzzuk és a tepsibe nyomkodjuk a megkelt tésztát. A tésztára szórjuk a főtt burgonya felét. Felaprítjuk a zöld fűszereket, az olívaolajba keverjük, meglocsoljuk vele a főtt burgonyát, majd sózzuk, borsozzuk. Ugyanígy járunk el a maradék burgonyával is.
10-15 percig pihentetjük, majd 190 fokra melegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük. 10 perc pihentetés után szeleteljük és kínáljuk.

4 megjegyzés:

  1. Hihetetlen ötletes kaja!!!! Mindent imádok ami benne van, kelttészta krumplival, a héten elkészítem!!! :D Köszi az ötletet!

    VálaszTörlés
  2. Jé ez nagyon jó, finom lehet

    VálaszTörlés
  3. Barbi!Örülök, hogy elnyerte tetszésed! (Az igaz, hogy nem olyan szaftos, mintha tejföllel készült volna, de direkt ezekkel a tejféléktől mentes egyszerű ízekkel szerettem volna elkészíteni.)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails