2011. május 25.

Halas burgonyagratin

A burgonyagratin a francia, az olasz és a spanyol konyha ételei között egyaránt megtalálható. A gratinálás mártással leöntött, jellemzően sajttal megszórt ételnek forró sütőben (csőben:) való sütését jelenti. (Csőben sülteknek is hívják az ilyen módon készített ételeket.) A burgonyagratin esetében a nagyon vékonyra szeletelt vagy gyalult burgonyára kerül a tejszínes öntet. A franciák gruyere sajtot tesznek a rétegek közé, természetesen fokhagymával és kevés szerecsendióval ízesítik. Az olaszok inkább mozzarellát és parmezán sajtot használnak és a burgonyarétegek közé kerül még némi hagyma is. A spanyolok a tejszínes öntetet ízesítik szardíniával, fokhagymával, sajttal, aprított petrezselyemmel.
Én is most ezt a spanyols változatot készítettem el. A szardíniafilé helyett használhatunk olajos halat is. (Ötlet: "egy falat....Spanyolország" című könyv.)
Hozzávalók: 60-70 dkg burgonya, 2,5 dl tejszín, 1 doboz (12,5 dkg) olajos hal vagy 1 evőkanál finomra aprított szardíniafilé, 5 dkg reszelt sajt vagy 5 dkg krémsajt, 1 kis csokor petrezselyemzöld, 2-3 gerezd zúzott fokhagyma, só, frissen őrölt bors, 1 csilipaprika. 5 dkg reszelt sajt a gratin szórásához.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A burgonyát meghámozzuk és vékonyan felszeleteljük vagy gyaluljuk. A petrezselyemzöldet és a csilipaprikát felaprítjuk. A tejszínt összekeverjük a kissé lecsöpögtetett olajos hallal vagy a szardíniával. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a sajtot, a petrezselyemzöldet, a csilipaprikát és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A jól elkevert tejszínes öntetbe forgatjuk a burgonyakarikákat. Vékonyan kiolajozott sütőtálba öntjük a burgonyás keveréket és sajtot szórunk a tetejére.
Alufóliával letakarva 50 percig sütjük a gratint, majd a fólia eltávolítása után további 15-20 percig, míg a burgonya teteje aranysárga nem lesz és a burgonya meg nem puhul.
10-15 perc pihentetés után, friss salátával fogyasztjuk.

6 megjegyzés:

  1. Tündér, nézz be hozzám légyszíves, vár egy díj szerettel:-))))))

    VálaszTörlés
  2. Kedves Tündér! Először járok nálad Anikó (Zsanuária) jóvoltából és itt is ragadtam azonnal! :-D
    Csodálatos ételek birtokában vagy ezért mától rendszeresen bekukkantok!
    Ez a halas burgonyagratin pedig holnapi ebédünk lesz. Köszönet érte!!!

    VálaszTörlés
  3. Barbi! Köszönöm szépen!Várlak szeretettel!Remélem tudok jó ötletekkel szolgálni!:)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails