2011. április 14.

Böjti bableves

Régebben, a böjti időszakban, családunkban gyakran készült a bablevesnek ez az egyszerűbb, hús- és zsírmentes változata, a böjti bableves. Jellemzően fehér babból készült, zöldségekkel, kalányos tésztával (kanalas tésztával), tejes habarással. Került bele kevés őrölt pirospaprika is, hogy legyen egy kis pírja a levesnek, mert nálunk nem szerették, ha sápadt a színe. A böjti bablevest anyukám elmesélése alapján úgy készítettem, ahogy annak idején a dédnagymamám főzte.

Hozzávalók: 30 dkg fehér bab, 4 szál közepes sárgarépa, 3 szál közepes petrezselyemgyökér, 1 kisebb gumó zellergyökér, 1 közepes hagyma, 6 gerezd fokhagyma, 2 db babérlevél, só, frissen őrölt bors, 1 evőkanál őrölt pirospaprika. A habaráshoz 2 evőkanál liszt, 3-4 dl házi tej. A kalányos tésztához (kanalas tésztához) 1 tojás, 1 evőkanál víz, 2-3 evőkanál liszt, csipet só.

A babot előző este hideg vízbe áztatjuk. Másnap 2 liter hideg vízben feltesszük főni, hozzáadjuk a sót, borsot, babérlevelet. Miután felforrt, közepes lángon 20 percig főzzük a babot. A zöldségeket megtisztítjuk, a gyökereket hosszában félbevágjuk, a hagymát egészben hagyjuk, majd a leveshez adjuk őket a fokhagymával együtt. Rászórjuk az őrölt pirospaprikát. Közepes lángon addig főzzük, míg a bab és a zöldségek meg nem puhulnak. Ekkor elkészítjük a kanalas tésztát. A tojást a vízzel felverjük, megsózzuk és hozzákeverjük a lisztet. Egy evőkanál oldalával szép hosszú, keskeny galuskákat szaggatunk a forrásba lévő levesbe. A habaráshoz a lisztet először kevés tejjel csomómentesre keverjük, majd a maradékkal felöntjük, és a leveshez adjuk. Addig főzzük, míg be nem sűrüsödik. 10 perc pihentetés után tálalhatjuk a böjti bablevest.

A recept a Kifőztük 3/2011. számában és a Pécsi Borozó 2011. évi tavaszi számában jelent meg. (A Pécsi Borozó magazin terjesztési helyei itt találhatók.)

6 megjegyzés:

  1. De guszta! A többi fotó is olyan meleg hangulatot áraszt.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finom lehet
    Bár tegnap én is bablevest főztem csülökkel :)

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm Renáta! Örülök, hogy így látod!:)

    VálaszTörlés
  4. Igen finom:) A varázsa az egyszerűségében rejlik.

    VálaszTörlés
  5. köszönöm szépen,nagyon fincsi lett

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails