2011. április 17.

Medvehagymás csiga

Nem tudok betelni a medvehagymával. Sok-sok étel jut eszembe, amelyek medvehagymával készíthetőek. Szívesen kísérletezek bevált receptekkel, így született a medvehagymás tekercs is, amelynek alapjául az acma, a török zsemle szolgált. Hihetetlen jó párosítás született belőle, egy valódi nemzetközi étel:) A medvehagymás ízesítés mellet, a receptet tovább variáltam annyiban, hogy a liszt egy részét kukoricaliszttel helyettesítettem. A tetejére fekete hagymamag került, amely jól harmonizált a medvehagymával. Aki szereti a medvehagymát, annak csak ajánlani tudom a kipróbálását. Fogyaszthatjuk magában, krémekkel, szendvicshez, kinek hogy tetszik.

Hozzávalók: 8 darabhoz 20 dkg liszt + amennyit még felvesz a gyúrásnál, 5 dkg kukoricaliszt, 2 dkg élesztő, 20 db medvehagymalevél, 1 kávéskanál sütőpor, 0,75 dl natúr joghurt, 0, 75 dl étolaj, 0,75 dl langyos tej, 1 kisebb tojás (elhagyható), 2 kisebb evőkanál cukor, 1 csapott teáskanál só, 1 tojássárgája a kenéshez vagy a tésztába kerülő tojást felverjük és egy keveset félre teszünk belőle, szóráshoz fekete hagymamag

A langyos tejhez hozzákeverünk egy teáskanál cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. A liszteket egy tálba tesszük, hozzáadjuk a maradék cukrot, a sót, a sütőport és összekeverjük. A megmosott medvehagyma leveleket felvágjuk és liszthez adjuk. Az élesztős tejet összekeverjük a joghurttal, az olajjal majd a liszthez adjuk a felvert tojással együtt és bedagasztjuk a tésztát. Ha ragadna adjunk hozzá lisztet. Langyos helyen 40-50 perc alatt duplájára kelesztjük a tésztát, majd lisztezett felületen átgyúrjuk. Nyolc egyenlő részre osztjuk, ujjnyi vastagra kisodorjuk, félbe hajtjuk a tésztacsíkot és a két végét ellentétes irányba megcsavarjuk, majd csiga alakban feltekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a csavarásokat és 15-20 percet letakarva kelesztjük, majd felvert tojással, vagy tojássárgájával megkenjük, megszórjuk fekete hagymamaggal és 180 fokos sütőben ( nem szükséges előmelegíteni) 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük. (Sülés közben a tészta kellemes medvehagyma illattal örvendeztet meg minket:)

5 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails