2013. június 28.

Francia spenótos borjútekercs


 Hozzávalók

50 dkg borjúhús
10 vékony szelet füstölt szalonna
frissen őrölt bors

a spenótos töltelékhez:

25 dkg spenót
2 gerezd zúzott fokhagyma
1-2 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld
6-8 dkg házi füstölt sonka
2 teáskanál dijoni mustár

a zöldségkörethez:

8 szem közepes burgonya
4-5 közepes hagyma
2-3 közepes sárgarépa
5 dkg vaj
2 evőkanál olívaolaj
1,5-2 dl száraz fehérbor

tálaláshoz:

apróra vágott petrezselymzöld

kötözéshez:

cérna


A spenótot forró sós vízbe 2-3 percig főzzük, majd kivesszük, lecsöpögtetjük, hagyjuk langyosra hűlni, kinyomkodjuk a levét és felaprítjuk. A sonkát apró kockákra vágjuk, és a spenóthoz adjuk a petrezselyemzölddel, a dijoni mustárral, a zúzott fokhagymával együtt. Alaposan elkeverjük, és enyhén sózzuk, borsozzuk. A borjúhúst felvágjuk úgy, hogy kb. 15 x 30 cm-es téglalapot kapjunk, majd vékonyra klopfoljuk, és sózzuk, borsozzuk. Rákenjük a spenótos tölteléket, és szorosan feltekerjük. A szalonnaszeleteket egymásra fektetjük úgy, hogy kissé fedjék egymást. Ráhelyezzük a borjútekercset, a szalonnába göngyöljük, és több helyen szorosan megkötjük. A zöldségeket megtisztítjuk, és tetszés szerinti nagyobb darabokra vágjuk. A vaj felét az olívaolajjal felmelegítjük egy nagyobb serpenyőben, beledobjuk a zöldségeket, kissé megpirítjuk őket, majd egy sütőedénybe áttesszük. A serpenyőben enyhén megpirítjuk a borjútekercs minden oldalát, majd a zöldségek tetejére helyezzük. A serpenyőben maradt szaftra locsoljuk a bor felét, folytonosan keverve fél percig forraljuk, majd a húsra öntjük. 170 fokra melegített sütőbe toljuk, és 30 percig sütjük. Lefedjük, hogy nehogy kiszáradjon, majd további 45-55 percig sütjük. Hústűvel ellenőrizzük, hogy megsült-e a hús és a zöldségek. Miután elkészült, kivesszük a szaftból a húst, a zöldségeket, és melegen tartjuk.  A szaftot egy serpenyőbe öntjük, hozzáadjuk a maradék vajat, a bort, ízlés szerint fűszerezzük és beforraljuk. A borjútekercset vékonyan fölszeleteljük, a zöldségekkel együtt tálra rendezzük és a szafttal meglocsolva, apróra vágott petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk.



Tipp: a húst úgy is előkészíthetjük, hogy vékony szeleteket vágunk belőle, klopfoljuk, és egymásra fektetjük, hogy kissé fedjék egymás. Az így kapott téglalapra kenjük a spenótos tölteléket, a továbbiakban  a fent leírtak szerint járunk el.

A recept a Kifőztük 2013. évi júniusi számában jelent meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails