2012. június 1.

Borkrémes epertorta

A hétvégi sütések alkalmával kihasználom, hogy eperszezon van, így mindig egy újabb epres desszert készül. Ezúttal a linzertésztás epres torta krémjét fehérborral bolondítottam. Arra gondoltam a bor és az eper jól megférnek egymás mellet. Nem tévedtem:)

Hozzávalók 
24 cm átmérőjű sütőformához:

a tésztához:

15 dkg liszt
12,5 dkg hideg vaj
2,5 dkg cukor
1 evőkanál hideg víz

a borkrémhez:

2 db nagyobb tojás
3 dl tej
1,5 dl zamatos fehérbor
5-6 evőkanál keményítő
18 dkg cukor

a torta tetejére:

40-50 dkg eper
1 csomag fehér tortazselé
2-3 evőkanál cukor
1 evőkanál pirított mandulaforgács


A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, fóliába csomagoljuk és 30 percre hűtőbe tesszük. A hideg tésztát két fólia lap között vékonyra nyújtjuk és kibéleljük vele a sütőformát úgy, hogy az oldalát is jól fedje. 10 percre ismét hűtőbe tesszük, majd alufóliával letakarjuk, és babot vagy lencsét öntünk rá nehezékként.180 fokra melegített sütőben 15-20 percig sütjük, majd leemeljük az alufóliát a babbal együtt. További 10 percig sütjük a tésztát, majd hagyjuk kihűlni.
A borkrémhez a tojások sárgáját 15 dkg cukorral, a keményítővel,  a tejjel és a borral csomómentesre keverjük, és folytonosan kevergetve krémmé főzzük. A tojások fehérjét habbá verjük, közben fokozatosan adagoljuk hozzá a maradék cukrot. A felvert habot a még meleg főzött krémbe forgatjuk és langyosra hűtjük, majd a tésztalapra öntjük és hagyjuk, hogy teljesen kihűljön. Ezt követően legalább 2-3 órára hűtőbe tesszük.
 A megmosott, csumájától megtisztított epret lecsöpögtetjük, majd leitatjuk róla a nedvességet. Az epret tetszés szerint a megszilárdult töltelékre rakosgatjuk.  A tortazselét a csomagoláson leírtak szerint elkészítjük és bevonjuk vele az epret. A tortát ismét hűtőbe tesszük legalább 1-2 órára, majd megszórjuk pirított mandulaforgáccsal és szeletekre vágjuk.

Tipp: a tészta sütéséhez - ha tehetjük -  kivehető aljú sütőformát használjunk, könnyebb lesz a dolgunk:)

2 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails