2012. január 12.

Burgonyagombóc-leves

Szinte alig vette kezdetét az év, még időnk se volt kipihenni az ünnepi asztalok nyújtotta ételek sokaságát, és máris megjelent a Kifőztük 2012. évi első száma. Januári kiadványunkban igyekeztünk gyorsan, egyszerűen elkészíthető, de változatos, ízletes ételek receptjeit összegyűjteni.
Terítékre került sokunk kedvence, a palacsinta, egyes receptjeink az ilyenkor hagyományos disznótorokat idézik, némelyek betekintést nyújtanak más népek konyhájába.
Most is vannak a különféle diétákba és étrendekbe beilleszthető szénhidrátszegény, húsmentes és paleolit ételeink. Hagyományainkhoz híven megint hívtunk vendégeket is. Vigyétek, olvassátok, süssetek, főzzetek belőle:)
Ebből a számból következzék a burgonyagombóc-leves.
Hűvös téli napokon jól eshet egy tartalmas, forró burgonyagombóc leves. Többféle változata ismeretes az egyszerűbb zöldségestől, a borjúhúsos nyírségiig. Ezúttal egy sertéshúsos, erdei gombás változatot készítettem.

Hozzávalók:

50 dkg sertéslapocka

1 közepes hagyma

2 szál sárgarépa

2 szál petrezselyemgyökér

1 kisebb zellergumó

3 gerezd fokhagyma

15 dkg friss vagy fagyasztott erdei gomba

2 dkg zsír

2 teáskanál őrölt pirospaprika

frissen őrölt bors

a habaráshoz:

1 evőkanál liszt

2-3 evőkanál tejföl

víz

a burgonyagombóchoz:

30 dkg burgonya

8-10 dkg liszt

1 kisebb tojás

1 teáskanál búzadara

1 kávéskanál só

kis csokor petrezselyemzöld


A sertéslapockát kockákra vágjuk. A finomra vágott hagymát zsíron üvegesre pirítjuk. Megszórjuk őrölt pirospaprikával, hozzáadjuk a húst, a zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk és fedő alatt, közepes lángon 20 percig pörköljük. Közben kevés vizet adunk hozzá. A megtisztított sárgarépát, petrezselyemgyökeret és zellergumót felszeleteljük. Mikor a hús félig megfőtt, hozzáadjuk a zöldségeket és felöntjük vízzel, ha szükséges ízesítjük. Forrástól számított 15 perc után a leveshez adjuk a gombát.

Amíg a leves fő, elkészítjük a burgonyagombócot. A kockára vágott burgonyát sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, langyosra hűtjük, majd villával megtörjük. Hozzáadjuk a sót, a tojást, a lisztet, a búzadarát, az aprított petrezselyemzöldet és tésztává gyúrjuk. Ezt követően kis gombócokat formázunk belőle. Miután a gombát a leveshez adtuk, 5-6 perccel később a gombócokat is beletesszük, és addig főzzük, amíg a hozzávalók meg nem puhulnak. A tejfölös habaráshoz a lisztet kevés vízzel csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt és annyi vizet, hogy híg habarást kapjunk, majd a leveshez öntjük. Lassú tűzön addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Melegen, tejföllel kínáljuk.

4 megjegyzés:

  1. Én is így készítem, de nem teszek búzadarát a gombócba.Nagyon szeretjük, kevés tárkony teszek még bele.

    VálaszTörlés
  2. Hmmm....Jól hangzik a tárkonyos ízesítés! (A búzadarát a tészta könnyítése végett teszem a gombócba.)

    VálaszTörlés
  3. Elkészítettem én is a napokban kicsit másként, de mindenkinek nagyon jól esett ez a tartalmas leves!:)

    VálaszTörlés
  4. Erika! Örülök, hogy ízlett!:)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails