2012. január 14.

Töpörtyűs pogácsa

Töpörtyűs pogácsa a disznóvágási időszak alatt és után is gyakran készült. A töpörtyű ledarálva vagy apróra vágva került a tésztába. Egyszerűbb változata, amikor a darált töpörtyűt a tésztához keverik. A kicsit bonyolultabb, hajtogatott töpörtyűs pogácsát az alábbiak szerint készíthetjük:

Hozzávalók:

60 dkg liszt
30 dkg töpörtyű
6 dkg zsír
2 dkg élesztő
2 evőkanál tejföl
2 evőkanál fehérbor
1 dl langyos tej
1 csapott evőkanál só
1 teáskanál cukor
2 tojás

A cukrot a langyos tejhez adjuk, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, egy tojással, a zsírral, a tejföllel, a fehérborral, a felfutott élesztővel és a sóval jól összedolgozzuk, ha szükséges adjunk hozzá 1-1,5 dl vizet. A rétestésztához hasonló állagú tésztát kapunk, amelyet 20 percig pihentetünk. Amíg a tészta pihen, ledaráljuk a töpörtyűt. (Késes aprítót is használhatunk.) Ezt követően a tésztát 40 x 30 cm nagyságú téglalappá nyújtjuk, vékonyan rákenjük a darált töpörtyűt. A megkent tésztát feltekerjük, nyújtófával kissé szétnyomkodjuk, az így kapott hosszúkás tészta két szélét középre majd félbe hajtjuk. Langyos helyen 30 percet pihentetjük. Majd ismét nyújtófával lelapítjuk, három, rétegűre hajtjuk és langyos helyen 30 percig pihentetjük, majd újabb nyújtás, hajtogatás és pihentetés következik. Ezt követően ujjnyi vastagra nyújtjuk, tetejét éles késsel bevagdossuk, majd pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a pogácsákat, tetejüket felvert tojással megkenjük. Vigyázzunk, nehogy az oldalára folyjon, mert az akadályozza a tészta felemelkedését. 200 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt pirosra sütjük.

A recept először a Pécsi Borozó 2011. évi tavaszi számában jelent meg.

4 megjegyzés:

  1. Huh, ezt tuti letesztelem, amint kerül a házhoz friss töpörtő :) Kedvencem ez a fajta pogi ;)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szeretem! :)
    Rég nem készítettem, de megvan a töpörtyű, most már csak az idő is kéne az elkészítéséhez.

    VálaszTörlés
  3. én is nagyon szeretem, az ünnepek alatt anyukám sütött, nagyon fincsi volt. :-) Ez viszont nagyon gusztán néz ki

    VálaszTörlés
  4. Judyt, Okki, Ibcsi! Sütésre fel!:)És köszönöm!

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails