2011. március 1.

Aszalt almás rozskeksz

A kiindulási alap ismét a bevált keksz receptem volt, amit most aszalt almával, rozsliszttel, kukorica- és fahéjas gabonapehellyel, durvára tört pörkölt dióval variáltam. A cukor egy részét kevés mézzel helyettesítettem. A végeredmény egy ropogós, tartalmas keksz lett. (A keksz összeállításakor a rádióból tudtam meg, hogy az nap ( 159 évvel ezelőtt, február 26-án) született a gabonapehely egyik feltalálója, John Harvey Kellog sebész. Testvérével William Keith Kellogg-al fontosnak tartották az egészséges táplálkozást, ezért különféle gabonákkal kísérleteztek, hogy egészséges kenyereket állítsanak elő. A gabonapelyhek megszületése azonban kísérletezésük során egy véletlennek volt köszönhető.) Ha belegondolok, a gabonapelyhek nélkül ez a keksz sem született volna meg:)
Hozzávalók: 20 dkg vaj vagy margarin, 14 dkg kristály cukor, 1 evőkanál vaníliás cukor, 2 evőkanál méz, 1 tojás, 10 dkg durvára vágott pörkölt dió, 10 dkg liszt, 10 dkg rozsliszt, 2-2 és fél teáskanál sütőpor, 1 kávéskanál fahéj, 8 dkg kissé összetördelt kukoricapehely, 8 dkg kissé összetördelt fahéjas gabonapehely, 6-8 dkg aszalt alma.
Elkészítés: A vajat, a cukrot, vaníliás cukrot és a tojást jól kikeverjük. A liszteket, a sütőport, a fahéjat és a diót összekeverjük és a vajas masszához adjuk, robotgéppel összedolgozzuk. Hozzáadjuk a kissé összetördelt kukorica- és gabonapelyhet valamint az apróbb darabokra vágott aszalt almát és összedolgozzuk a tésztát. (Tipp: az almát ollóval is darabolhatjuk.)Ezt követően a tésztánkat frissen tartó fóliába csomagoljuk és kb. 30 percre a mélyhűtőbe tesszük. Annyira hűtsük a tésztát, hogy könnyen formázható legyen. Ekkor diónyi gombócokat formázunk belőle, két fólia között tenyerünkkel tallérokká nyomjuk és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. A sütőt előmelegítjük 200 fokra (ha légkeveréssel sütjük, elég 180 fok) és 10-13 perc alatt készre sütjük. Amikor a kekszek megsülnek még elég puha az állaguk. Addig hagyjuk a tepsin, míg keményebbek nem lesznek, ekkor könnyebben leemelhetőek. Úgy hagyjuk hűlni őket, hogy ne érjenek egymáshoz. (A viszonylag sok keksz ellenére elég gyorsan elkészül. Amíg a sütő melegszik, addig meg tudunk formázni egy tepsire való kekszet, amíg sül az első adag addig formázzuk a másodikat.) Ebből a tésztamennyiségből kb. 60-65 db keksz készül.

4 megjegyzés:

  1. A keksz finom lehet, de én azt imádom, hogy nálad a legtöbb recept mellé "mese" is jár:) Úgy szeretem, hogy mindig megtudok valami érdekeset, valami hagyományt, népszokást, köszönöm!

    VálaszTörlés
  2. Moha! Én meg azt köszönöm, hogy mindezt élvezettel olvasod:) Már megérte/megéri leírni:)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails