2010. november 12.

Kelbimbó krémleves

Idén valahogy nagyon finom ízű kelbimbót sikerült kapnom. Elsősorban köret készült belőle, de arra gondoltam megpróbálkozok egy krémlevessel is. A kelbimbót levesben (húsleves vagy zöldség alaplé) főztem meg, turmixoltam, majd hogy selymesebb legyen az állaga, kapott egy tejszínes-tojásos habarást. Egész kelbimbókkal és tökmagolajjal tálaltam, amely igen jól harmonizált a kelbimbó ízével. A krémlevesben is jól érződik a kelbimbó először kissé kesernyés, majd később édeskés íze. Kelbimbó rajongóknak ajánlom ezt a finom, tartalmas, laktató krémlevest.
Hozzávalók: 50 dkg kelbimbó, 1,8 liter húsleves vagy zöldségalaplé, ízlés szerint szárított majoránna, kakukkfű, oregano, só, frissen őrölt bors, 2-3 gerezd zúzott fokhagyma. A habaráshoz 2 tojás sárgája, 1 evőkanál keményítő (liszttel helyettesíthető), 1-1,5 dl tejszín. Tálaláshoz tökmagolaj, frissen facsart citromlé.
Elkészítés: A kelbimbókat megtisztítjuk, ha szükséges külső leveleit lefejtjük. A húslevest felmelegítjük, beletesszük a kelbimbókat, fűszerezzük, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és puhára főzzük (kb. 20 perc). Félreteszünk annyi főtt kelbimbót, amennyivel a krémlevest tálalni szeretnénk. Ezt követően a levesben szétnyomjuk a kelbimbókat, majd turmixoljuk. (Lehet kissé darabosabbra is hagyni.) Ezt követően a keményítőt a tojások sárgájával, a tejszínnel és ha szükséges kevés vízzel simára keverjük, a leveshez öntjük és sűrűre főzzük, de nem forraljuk. A levest frissen facsart citromlével ízesíthetjük. 10-15 perc pihentetés után az egész kelbimbókkal és tökmagolajjal tálalhatjuk a krémlevest.

8 megjegyzés:

  1. A kelbimbó és én nem vagyunk puszipajtások, de nagyon guszta, ahogy tálaltad.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta, szeretjük a kelbimbót, de levesként még nem készítettem. Kipróbálom mindenképpen! Szép a tálalás, legfőképpen a kanalad tetszik! :))

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm Mézigörl! Jön még kelbimbós recept:)

    VálaszTörlés
  4. Jól hangzik!Nagyon szépek a fotók, de ezt már megszoktuk Tőled!A tökmagolajat nagyon szeretem én is a krémlevesekhez.

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm Nelli!Ehhez a leveshez különösen jó volt a tökmagolaj.

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails