2010. november 16.

Pikáns halleves

Régóta készültem egy ilyen pikáns halleves készítésére, csak kicsit idegenkedtem a színétől. Megszoktuk, ha nálunk a halból leves készül, annak bizony piros a színe és hallének vagy halászlének hívják:) A halból most egy zöldséges, kicsit csípős és savanykás leves készült, kevés tejszínnel gazdagítva. Bevallom, halból lehet jó és egyszerű levest készíteni őrölt pirospaprika nélkül is:) A halleveshez ismét afrikai harcsát használtam. A zöldségek gyufaszálnyi vékonyra vágva kerültek a levesbe (bár ez a képen nem látható).
Hozzávalók: 2 szelet filézett afrikai harcsa (kb. 20 dkg), 1 db közepes hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 db közepes sárgarépa, 1 db kisebb zellergumó, 1 db petrezselyemgyökér, 1 db babérlevél, 2 db csilipaprika, 3-4 citromkarika, 2-3 evőkanál olívaolaj, 1 csapott evőkanál keményítő, 1 dl tejszín, só, frissen őrölt bors.
Elkészítés: A megtisztított hagymát félbevágjuk, vékonyan felszeleteljük és az olívaolajon elkezdjük dinsztelni. A zöldségeket megtisztítjuk, gyufaszálnyi vékony csíkokra szeleteljük vagy reszeljük és a hagymához adjuk a felszeletelt fokhagymával együtt. A csilipaprikát vékonyan felszeleteljük és a zöldségekhez adjuk. 10 percig fedő alatt pároljuk a zöldségeket, majd felöntjük 1,25-1,5 dl vízzel, sózzuk, borsozzuk és a leves alaphoz adjuk a babérlevelet. Miután felforrt a lé, lassú tűzön főzzük 10-15 percig. A halat előzőleg besózzuk és 2x2 cm nagyságú kockákra szeleteljük. A levesalaphoz adjuk a citromkarikákat, a halkockákat és 10-12 percig főzzük közepes lángon. A habaráshoz a keményítőt, a tejszínt és kevés vizet jól elkeverünk, a leveshez adjuk és sűrűre főzzük, de nem forraljuk. Ezzel a leves elkészült. 15 perc pihentetés után tálalhatjuk.

Tipp: a leves tovább ízesíthető fehérborral, kevés mustárral. Legközelebb nálam is így készül:)

4 megjegyzés:

  1. Hmmm, nagyon fini! Mi is szoktunk hasonlót készíteni! "Kicsit" könnyebb, mint egy halászlé! :)

    VálaszTörlés
  2. Bianka! Próbáld ki! Nekem ízlett:)

    VálaszTörlés
  3. Így igaz Adri! "Kicsit" könnyebb mint a halászlé:)Köszi, hogy erre jártál!:)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails