2010. november 21.

Gesztenyemousse alagút

Ennek a desszertnek az eredeti receptje a Nők Lapja Konyha magazin októberi számában található. Múlt hétvégén Márton napi búcsú volt a kis falunkban, arra készítettem ezt az édességet, de picit módosítani kellet a recepten, mert akik ettek belőle, több dologra (pl.: alkohol, gyümölcs, tej) is allergiásak, ezért azokat ki kellett hagynom. Az eredeti recept szerint a gesztenyemassza felét meggylikőrrel, baracklekvárral kell összekeverni, míg a másik felét rummal. Mindezt én sziruppal helyettesítettem. Továbbá növeltem a gesztenye mennyiséget, növényi tejszínt használtam (az eredeti recept is ezt tartalmazza). A tejszínt először soknak találtam, de aztán mégis szükség volt a 3dl-ből felvert mennyiségre, nálam ebből adódik a tejszínes csík. A receptet tejszínréteg nélkül fogom írni, de aki szeretne tejszínréteget, az hagyja meg a tejszín 1/3 részét - ne keverje össze a gesztenyével - és abból készítse a rétegzéskor a tejszínes csíkot.
Hozzávalók: 25-30 db babapiskóta, 10 dkg magas kakaótartalmú csokoládé és 1-2 evőkanál étolaj a babapiskóta mártogatásához. A csokoládéforgácshoz 8-10 dkg magas kakaótartalmú csokoládé, 1 evőkanál étolaj. A krémhez 62,5 dkg gesztenyemassza ( 2 és fél csomag), 3 dl növényi tejszín. A sziruphoz 10 dkg cukor, 2 dl víz. Az alsó réteg babapiskóta mártogatásához 1,5 dl tej ( a szirup egy részével elkeverve).
Elkészítés: Egy hosszúkás, szögletes püspökkenyér vagy kenyérformát folpackkal kibélelünk és kipróbáljuk hány darab babapiskótára lesz szükségünk két oldalt. (Én egy 11 x 25 x 7 cm nagyságú formát használtam, és 16 db babapiskóta kellet az oldalához, amit csokiba kellet kimártani.) A babapiskóták mártogatásához a csokoládét az olajjal vízgőz felett felolvasztjuk és ferdén kimártjuk benne a szükséges mennyiségű babapiskótát, majd rácsra helyezzük és hűtőben megdermesztjük. Elkészítjük a szirupot, amelynek 2/3-ával elkeverjük a gesztenyemasszát. A tejszínt habbá verjük és óvatosan összekeverjük 37, 5 dkg szirupos gesztenyével. Amikor a babapiskótán a csokoládé megdermedt, a folpackkal bélelt formába szorosan egymás mellé állítjuk a babapiskótákat, a forma két hosszanti oldalához támasztva. A babapiskóták közé, a formába simítjuk a gesztenyés krémet. A maradék szirupos gesztenyemasszából akkora téglalapot formázunk, hogy a krémet be tudjuk fedni vele. A maradék szirupot a tejjel elkeverjük, belemártjuk a megmaradt babapiskótákat és élére állítva befedjük az alagutat. Folpackkal letakarjuk a desszertet és legalább 2 órát hűtjük. (Én egy éjszakát hűtöttem.) Tálaláskor egy tálra borítjuk, lehúzzuk a folpackot és megszórjuk csokoládéforgáccsal.
A csokoládéforgácsot magunk is könnyen elkészíthetjük, amelyhez felolvasztjuk a csokoládét az olajjal vízgőz felett, majd egy műanyag deszkára borítjuk, 1-2 mm vastagságban elsimítjuk és hűtőben megdermesztjük. Egy fém spatula vagy akár pizzalapát segítségével csokoládéforgácsokat tolunk le a megdermedt csokoládérétegből.

12 megjegyzés:

  1. Gyönyörű lett, van olyan szép mint NLK-ban

    VálaszTörlés
  2. Húú, de gyönyörű; az enyém abszolút nem sikerült fotogénre....

    VálaszTörlés
  3. Huuuuuuuuu de jó , imádom a gesztenyét :-) ki fogom próbálni :-)

    VálaszTörlés
  4. De szép!!!
    Én is elkészítettem a múlt hónapban, nagyon ízlett nekünk. Egyet rontottam el, az alsó réteget rosszul raktam bele, de nem vont le semmit az értékéből. :-)))

    VálaszTörlés
  5. Köszi Kata!(A fotók nálam sem tökéletesek, nehezen tudtam fényképezni.)

    VálaszTörlés
  6. Köszi Ildikebak! Próbáld ki, picit bonyolultnak tűnik, de valójában nem az:)

    VálaszTörlés
  7. imàdom a gesztenyèt...kèrhetek egy szeletet?

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails