2010. november 4.

Egyszerű zöldbableves



Valóban egy egyszerű, kevés alapanyagból elkészíthető leves. Általában nem így készítjük otthon a zöldbablevest, hanem jó gazdagon, sárgarépával, petrezselyem gyökérrel, zellerrel, kolbásszal, esetleg csipetkével. Most valahogy egyszerűbb levesre vágytam, azt szerettem volna, ha csak a zsenge, roppanós zöldbab íze érvényesül. Azért egy kevés füstölt szalonna ízfokozóul került bele:)
Hozzávalók: 20-25 dkg zöldbab, 5 dkg füstölt szalonna, 1 kisebb evőkanál zsír, 1 db közepes hagyma, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 2 db közepes burgonya, a habaráshoz 1 csapott evőkanál liszt, 2 evőkanál tejföl, só, frissen őrölt bors, 1 kisebb babérlevél, 1 csapott evőkanál őrölt pirospaprika.
Elkészítés: A zöldbab végeit lecsípjük és tetszés szerinti darabokra vágjuk. A megtisztított hagymát és a szalonnát felkockázzuk. A hagymát a szalonnával a zsíron elkezdjük dinsztelni. Amikor üveges, hozzáadjuk a pirospaprikát, keverünk rajta egyet, majd a zöldbabot is hozzákeverjük és 3-4 percig együtt pároljuk. Felöntjük kb. 1,3-1, 5 liter vízzel, sózzuk borsozzuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a babérlevelet. Közepes lángon 20 percig főzzük, majd hozzáadjuk a megtisztított, kockákra vágott burgonyát, további 10-15 percig főzzük, hogy a burgonya és a zöldbab is megfőjön. A habaráshoz a lisztet kevés vízzel elkeverjük, hozzáadjuk a tejfölt, majd ismét kevés vizet, esetleg a levesből is adhatunk hozzá,. Jól kikeverjük a habarást és a leveshez adjuk, néhány percig még hagyjuk főni, majd a tűzről levéve 10-15 percet pihentetjük. A levest kínálhatjuk tejföllel, ecettel.

8 megjegyzés:

  1. Annyira étvágygerjesztő a fotó, hogy nem lehet a szövegre koncentrálni :-))

    VálaszTörlés
  2. Itt Olaszorszàgban ez ismeretlen leves a zoldbabot csak salàtàba vagy koretnek eszik.
    Màr règ mondani akartam hogy akàrhànyszor jovok hozzàd mintha hazamennèk , imàdom a receptjeidet, teljesen egy izlèsunk van ( legalàbb is szerintem ;-)

    VálaszTörlés
  3. Hú, Skandikamera! Ez ám az elismerés;)Köszönöm szépen!

    VálaszTörlés
  4. Anikó! Köszönöm szépen! Igazán örülök, hogy ilyen érzéseid támadnak a receptjeim láttán:)))Én is szeretek ám hozzád járni;)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails