2010. november 28.

András napi hájas pogácsa

November utolsó napjához, az András naphoz is számos egyházi, népi szokás, hagyomány fűződik. Szent András apostol égi születésnapjának tartják. Andráshoz eső legközelebbi vasárnap advent első vasárnapja. Advent az egyházi év kezdete, a karácsonyra való készülődés időszaka, amikor a keresztény világ várja Jézus születését. Egyes népi hiedelmek szerint az András nap a legjelentősebb házasságjósló nap. A leányok titokban böjtöltek, és férfiruhaneműt dugtak a párnájuk alá, de jósoltak ereszrázásból is, hogy megtudják gazdag vagy szegény lesz-e a férj. A hallgatózásból való jóslással a férj eljövetelének az idejét, irányát tudhatták meg, de próbálkoztak ólomöntéssel vagy gombócfőzéssel is, amelyből a jövendőbeli férj neve vált ismertté. András nap az első hagyományos disznóölő nap, ettől kezdve a farsang végéig tartanak a disznótorok.

A disznótoros vacsorák étrendjében sok helyen szerepel a hájas pogácsa, amelyet friss hájból készítenek, és gyakran tesznek a disznótorra meghívott távozó vendégek kóstolójába is.

Hozzávalók: 60 dkg liszt + amennyit még felvesz a tészta, 25 dkg háj, 2 evőkanál tejföl, 5dkg zsír, 2 dkg élesztő, 1 dl langyos tej, 0,5 dl fehérbor, 1 teáskanál cukor, 1 evőkanál só, 1 tojás sárgája, 1 kisebb tojás a kenéshez.
Elkészítés: A langyos tejhez adjuk a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt és megkelesztjük. A liszthez adjuk a zsírt, a sót, a tojássárgáját, a tejfölt, a bort, a megkelt élesztetőt és összedolgozzuk. A rétestésztához hasonló tésztát kell kapnunk, amelyhez ha szükséges adhatunk még fehérbort, vagy kevés vizet. A kapott tésztát 15-20 percig pihentetjük, addig a hájat megkaparjuk, vagy ledaráljuk. Ezt követően a tésztát vékonyan kinyújtjuk téglalap alakúra, rákenjük egyenletesen a hájat, felcsavarjuk, nyújtófával kissé szétnyomkodjuk, három, majd két részbe hajtjuk és hideg helyen 30 percig pihentetjük. Majd ismét kicsit nyújtófával nyújtjuk, három, majd két részbe hajtjuk és hidegen 30 percig pihentetjük, majd újabb nyújtás, hajtogatás és pihentetés következik. Ezt követően ujjnyi vastagra kinyújtjuk a tésztát, tetejét éles késsel bevagdossuk, majd pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a pogácsákat, tetejüket felvert tojással megkenjük, vigyázva, nehogy az oldalára lefolyjon, mert az akadályozza a tészta felemelkedését. 200 fokra előmelegített sütőben30-35 perc alatt pirosra sütjük.

A recept a Kifőztük 9. számában jelent meg. Az újság továbbra is ingyenesen letölthető és lapozható formában is megtekinthető.

6 megjegyzés:

  1. Kedves Tunder,
    Nagyon gusztusos a pogacsad!!!Szeretnem kiprobalni,de a legnagyobb gond,hogy nem tudok hozzajutni hajhoz.Szeretnem a tanacsodat kerni,hogyha zsirral kenem meg akkor is jo lesz?
    Mit gondolsz?Valaszodat megkoszonnem!:)Nagyon jo az oldal ,szoktam csemegezni!Ugyes vagy!:)

    Kati

    VálaszTörlés
  2. Már az újságban is megcsodáltam :) , nagyon szépek .

    VálaszTörlés
  3. Köszi!

    Kedves Kati! Köszönöm szépen!Örülök, hogy tetszik az oldal! Szerintem kipróbálhatod a pogácsát fagyos zsírral, esetleg a zsír egy részét helyettesítheted darált töpörtyűvel, ha gondolod:)

    VálaszTörlés
  4. Tücsök Bogár! Nagyon köszönöm:)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szepen koszonom a gyors valaszodat!:)Ki fogom akkor probalni fagyos zsirral,sajna toportyu sem elerheto :).

    Udv:Kati

    VálaszTörlés
  6. Nagyon jól néz ki rövidesen megfogom sütni!
    Üdv Kata

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails